Κατώτατος μισθός: Με τροπολογία η επίσπευση της διαδικασίας

Τι θα περιλαμβάνει η διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί έως την Πέμπτη στη Βουλή. Το νέο χρονοδιάγραμμα προκειμένου η όποια αύξηση να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2022.

Κατώτατος μισθός: Με τροπολογία η επίσπευση της διαδικασίας

Την έναρξη της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του Ιανουαρίου, με νέο χρονοδιάγραμμα, θα προβλέπει τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί έως την Πέμπτη στη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Εργασίας είναι η ίδια διαδικασία, όπως προβλέπεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, να επισπευσθεί προκειμένου αντί της 1ης Ιουλίου, ο νέος -σημαντικά αυξημένος κατά τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- κατώτατος μισθός να ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Ήδη, το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ανέφερε ότι «χάρη στις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μικρή αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε από 305 έως 533,6 ευρώ σε ετήσια βάση».

Παραδέχθηκε ότι «η αύξηση δεν είναι σημαντική, είναι όμως πραγματικότητα και μάλιστα στην περίοδο της πανδημίας, με τη σημαντική ύφεση που προκάλεσε παντού» και ανέφερε ότι «σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα θα ακολουθήσει νέα, σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», επαναλαμβάνοντας ότι «οι εργαζόμενοι δικαιούνται ένα χειροπιαστό μέρισμα ανάπτυξης και θα το δουν στην τσέπη τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει απόφαση, με την οποία θα συγκροτείται τριμελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΜΕΔ, ενός εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών και ενός του υπουργείου Εργασίας.

Η επιτροπή, πιθανότατα έως το τέλος Ιανουαρίου, θα αποστείλει πρόσκληση σε Ερευνητικά Ινστιτούτα και Φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, ΣΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ΚΕΠΕ, ΟΜΕΔ, Ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ κ.λπ.), ώστε το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου να υποβάλουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος μισθού. Να σημειωθεί ότι στην πράξη δεν αλλάζει τίποτε από τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, απλώς επισπεύδονται οι διαδικασίες. Έτσι, ενώ η υποβολή των εκθέσεων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου, με το νέο πλαίσιο, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί ένα μήνα νωρίτερα.

Οι εκθέσεις αυτές θα αποσταλούν στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και προφορική διαβούλευση προκειμένου και αυτοί να υποβάλουν τα τελικά τους υπομνήματα εντός 15 ημερών (έως τις 15 Μαρτίου). Εκθέσεις και υπομνήματα θα μεταβιβαστούν στο ΚΕΠΕ, το οποίο με τη συμμετοχή 5μελούς επιτροπής επιστημόνων θα συντάξει το τελικό πόρισμα, προκειμένου να τεθεί στη διάθεση του κ. Χατζηδάκη και αυτός να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, πιθανότατα λίγο μετά το Πάσχα, τον νέο κατώτατο μισθό.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το ποσοστό της αύξησης θα είναι σημαντικό, όμως όπως επισημαίνουν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του ΑΕΠ σε συνδυασμό με την πορεία του πληθωρισμού, καθώς στόχος είναι να απορροφηθούν οι πιέσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v