Η ανάπτυξη θα αποκτήσει μια ισχυρή τάση, εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley για την Ελλάδα και επισημαίνει το πόσο σημαντικό σε αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Η φιλόδοξη ωστόσο κλίμακα του σχεδίου ανάκαμψης αναδεικνύει κινδύνους απορρόφησης πόρων και κινδύνους εκτέλεσης, συνεχίζει, καταγράφοντας τα δεδομένα στην ετήσια στρατηγική της για ευρωπαϊκές οικονομίες και την Ελλάδα.
Για το 2021, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί γύρω στο +7,9%, χαμηλότερα από τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις άλλων οίκων, και θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 2,7% το 2022 και το 2023, με σημαντική συμβολή από τις επενδύσεις, με κινητήρια δύναμη τα κεφάλαια της NGEU, τον τουρισμό και τη μεταποίηση να αποτελούν τους κύριους κινητήριους μοχλούς. Με την επανέναρξη των τουριστικών ροών, η αγορά εργασίας παρουσίασε επίσης σημάδια βελτίωσης, με το επίπεδο απασχόλησης και το ποσοστό ανεργίας να επιστρέφουν στα προ Covid επίπεδα.
Η ισχυρή ανάκαμψη της δραστηριότητας το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπου το ΑΕΠ επανήλθε στα προ Covid επίπεδα ήδη στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, λόγω της αύξησης του τουρισμού, εξέπληξε θετικά, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα. H θετική τάση πιθανότατα επεκτάθηκε στο τρίτο τρίμηνο, με τις διανυκτερεύσεις να ανακάμπτουν στο 50% περίπου του επιπέδου του 2019 τον Ιούλιο και οι τουριστικές αφίξεις να ανακάμπτουν στο 75% του επιπέδου του 2019 τον Αύγουστο. H δυναμική αυτή θα βελτιωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, με την επαναλειτουργία των διεθνών ταξιδιών από χώρες εκτός Ευρώπης. Στον τομέα της μεταποίησης, η τράπεζα εκτιμά μια ισχυρή ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας φέτος, η οποία αναμένεται να αποτελέσει καλό οιωνό όσον αφορά τις υψηλότερες επενδύσεις και την κατανάλωση μεσοπρόθεσμα.
Οι δημοσιονομικές προβλέψεις
Οι θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με τα έσοδα το 3ο τρίμηνο να επιστρέφουν σχεδόν στα προ Covid επίπεδα. Παρά τη σημαντική στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις κατά τη φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, με μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα πέρυσι (6,7% του ΑΕΠ) και φέτος (7,5%), το 2022 αναμένεται απότομη βελτίωση (1,6%) και ένα σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2023 (-0,1%). Παρά την ισχυρή ανάπτυξη και το βελτιωμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος το επόμενο έτος, λόγω των υψηλών δαπανών για τόκους, με μια πιο σημαντική μείωση του χρέους να αναμένεται το 2023, όταν το χρέος θα πέσει κάτω από το όριο του 200%.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης NGEU, με 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, που αντιστοιχούν περίπου στο 18% του εγχώριου ΑΕΠ και είναι ένα από τα λίγα κράτη-μέλη της ΕΕ -μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία- που έχουν υποβάλει αίτηση για το πλήρες ποσό των δανείων (αξίας 7,5% του ΑΕΠ). Αυτό δημιουργεί άφθονο περιθώριο για μια διαρθρωτική αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η συνεισφορά του NGEU θα είναι μεγαλύτερη από 2,5 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως σε πρόσθετη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της ζωής του ταμείου και μια μόνιμη αύξηση του δυνητικού προϊόντος άνω του 1 ποσοστιαίου μέτρου.
H Morgan Stanley ωστόσο επισημαίνει ότι η κλίμακα του ίδιου του σχεδίου καθιστά την απορρόφηση των κονδυλίων πρόκληση, δεδομένου του κακού ιστορικού της χώρας στην απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ.