Χωρίς πρόσθετα μέτρα, χωρίς τα αποκαλυπτήρια του ΕΝΦΙΑ, αλλά με μια ακόμα ισχυρή αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 κοντά στο 7% κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2022. Για το επόμενο έτος ο πήχης της ανάπτυξης τίθεται κοντά στο 4,5%.
Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού σκιάζονται από δίδυμες αβεβαιότητες οι οποίες απορρέουν από τη δυναμική επανεμφάνιση της πανδημίας και την εκρηκτική αύξηση των διεθνών τιμών της ενέργειας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μέσω της συνέντευξής του στο Εuro2day.gr έθεσε την ενεργειακή κρίση στην κορυφή των προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση σε αναθεώρηση των σχεδιασμών της για νέο κύκλο παροχών και ελαφρύνσεων.
Η νέα άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και συνακόλουθα της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για την Ελλάδα αναγκάζει την κυβέρνηση να βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής ακόμα και για τέταρτη παρέμβαση αύξησης της επιδότησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Από τα 200 εκατ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, το κόστος αυξήθηκε μαζί με την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης στα 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και στα 620 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο χωρίς να αποκλείεται και νέα παρέμβαση έως το τέλος του έτους.
Με αυτά τα δεδομένα, τα όποια σχέδια νέου κύκλου παροχών και ελαφρύνσεων έχουν μπει στο συρτάρι και θα εξαρτηθεί από την πορεία τόσο της ενεργειακής κρίσης όσο και των εσόδων του προϋπολογισμού εάν θα υπάρξει κάποιο μικρό περιθώριο πρόσθετης παρέμβασης τον Δεκέμβριο. Το πλέον ρεαλιστικό σενάριο πιθανής νέας παρέμβασης αφορά στην καταβολή ενός επιδόματος αναγνώρισης στους υγειονομικούς, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη απέναντι στην πανδημία.