Η έξαρση των κρουσμάτων έβαλε ξανά στον πάγο τα συνέδρια

Τις τελευταίες ημέρες το ένα μετά το άλλο τα συνέδρια που διοργανώνουν κατά βάση ελληνικές εταιρείες ακυρώνονται εξαιτίας του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η έξαρση των κρουσμάτων έβαλε ξανά στον πάγο τα συνέδρια

Ενα νέο ντόμινο ακυρώσεων συνεδρίων έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η άνοδος που καταγράφεται όσον αφορά τον αριθμό των νέων μολύνσεων της νόσου COVID-19 έχει αντιστρέψει και πάλι το κλίμα στην αγορά του συνεδριακού τουρισμού, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας. Ετσι, εταιρείες προχωρούν η μία μετά την άλλη σε ακυρώσεις εκδηλώσεων, συνεδρίων και meetings που είχαν προγραμματιστεί για το τελευταίο δίμηνο του έτους.

«Μπορεί τα συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί αυτό το διάστημα να είναι στην πλειονότητά τους μικρά, ωστόσο, έδιναν μια «ανάσα» στις κατά τόπους επιχειρήσεις και στα ξενοδοχεία ειδικά σε εκείνα της περιφέρειας. Το τελευταίο διάστημα υπήρχε κινητικότητα, διοργανώθηκαν κάποια συνέδρια και εκθέσεις, ωστόσο, πλέον όλα μπαίνουν ξανά “στον πάγο”», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι στην ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού πόνταραν, άλλωστε, σε έναν μεγάλο βαθμό οι επιχειρηματίες που διαθέτουν ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας για την τόνωση των εσόδων τους.

Στο -60% ο τζίρος

Αν και κατά το τελευταίο διάστημα έδειχνε μικρά σημάδια ανάκαμψης, ο συνεδριακός τουρισμός συγκαταλέγεται στους «μεγάλους ηττημένους» της υγειονομικής κρίσης, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των συνεδρίων τους τελευταίους 18 μήνες είτε αναβλήθηκε, είτε πραγματοποιήθηκε υβριδικά, όταν επετράπη, είτε ακυρώθηκε. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), πέρυσι χάθηκε πάνω από το 70% του ετήσιου κύκλου εργασιών του συνεδριακού τουρισμού, ενώ για το 2021 η αντίστοιχη μείωση διαμορφώνεται στο 60%. Ποσοστό που αντανακλά μια μικρή βελτίωση η οποία αποδίδεται, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου, στα ελληνικά συνέδρια, καθώς για το τρέχον έτος, λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, δεν προγραμματίστηκαν διεθνή συνέδρια.

Μάλιστα, από τα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν ή είχαν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2021, το 50% αφορούσε φυσική παρουσία με παράλληλο Live streaming και το 50% διαδικτυακή μετάδοση.

Ενδεικτικό, πάντως, της δυναμικής του κλάδου των συνεδρίων και των εκδηλώσεων (Meetings, Incentives, Conferences & Exhibitions-MICE) είναι το γεγονός ότι τα διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia, τα ξενοδοχεία της βορειοελλαδίτικης πόλης κατέγραψαν υψηλή πληρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v