Την αισιόδοξη στάση της για ισχυρή ανάκαμψη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια περιγράφει η Morgan Stanley σε έκθεσή της.
Όπως αναφέρει, αναμένεται ισχυρή τάση για την ελληνική ανάπτυξη, με στήριξη και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, όπως αναφέρει η φιλόδοξη κλίμακα του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης κρύβει ρίσκα απορρόφησης.
Η οικονομία
Ο οίκος υπογραμμίζει την έντονη άνοδο του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο, επιστρέφοντας σε επίπεδα προ πανδημίας από το δεύτερο τρίμηνο, μια τάση που αναμένεται πως έχει συνεχιστεί και ενισχυθεί το τρίτο τρίμηνο. Η Morgan Stanley προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,9% φέτος, με την οικονομία να αναπτύσσεται περαιτέρω κατά 2,7% ετησίως την επόμενη διετία, με σημαντική συμβολή από τις επενδύσεις.
Οι θετικές τάσεις για την οικονομία και η επάνοδος των τουριστικών ροών λογικά διατηρήθηκε και το τρίτο τρίμηνο, με τις διανυκτερεύσεις να ανακάμπτουν σε επίπεδα σχεδόν 50% του 2019 τον Ιούλιο και τις αφίξεις τουριστών να ανακάμπτουν σε επίπεδα 75% του 2019 τον Αύγουστο.
Ο οίκος εκτιμά ότι τα δεδομένα αυτά θα βελτιωθούν περαιτέρω το 2022, με την επανεκκίνηση των ταξιδιών αναψυχής και εκτός Ευρώπης.
Οσον αφορά στη μεταποίηση, παρατηρείται μια ισχυρή ανάκαμψη στη βιομηχανική δραστηριότητα εφέτος, που αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες επενδύσεις και κατανάλωση μεσοπρόθεσμα.
Τα δημόσια οικονομικά
Οι θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις συμβάλλουν και στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με τα έσοδα να επιστρέφουν σε επίπεδα προ Covid-19 το τρίτο τρίμηνο. Παρά τη σημαντική στήριξη, λόγω πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην οξεία φάση της πανδημίας, που οδήγησε σε μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα (6,7% του ΑΕΠ το 2020 και 7,5% εφέτος), με τον οίκο να προβλέπει σημαντική βελτίωση το 2022 (1,6% του ΑΕΠ) και σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2023 (-0,1% του ΑΕΠ).
Παρά την ισχυρή ανάπτυξη και τη βελτίωση στα έσοδα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί σταθερός το 2022 λόγω υψηλών επιτοκιακών δαπανών, ενώ αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση το 2023, με το χρέος να υποχωρεί κάτω από το όριο του 200%.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα είναι από τους πλέον ωφελημένους από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με επιδοτήσεις και δάνεια ύψους 30,5 δισ. ευρώ ή 18% του ΑΕΠ, ενώ είναι και μια από τις λίγες χώρες-μέλη -μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία- που έχουν υποβάλει σχέδιο για το πλήρες ποσό των δανείων. Αυτό, σημειώνει η MS, δημιουργεί περιθώρια για δομική αύξηση στο ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, με την Κομισιόν να εκτιμά τη συμβολή σε πρόσθετη άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5 μονάδες ετησίως. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η κλίμακα του ελληνικού σχεδίου καθιστά πρόκληση την απορρόφηση των κονδυλίων, δεδομένου του ισχνού ιστορικού της χώρας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.