Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη στο 8,6%

Κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες βελτιώνει την εκτίμησή της για την πορεία της οικονομίας. Βλέπει συνέχιση της ανάκαμψης το 2022, με ρυθμό 3,8%.

BofA: Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη στο 8,6%

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Bank of America Global Research αναθεωρεί έντονα ανοδικά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του 2021 στο 8,6% από το 5,6% προηγουμένως και τοποθετείται σχεδόν στην κορυφή των πιο αισιόδοξων, μαζί με την ιταλική Unicredit και την αμερικανική Citigroup.

H BofA περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3,8% για το 2022, από προηγούμενες εκτιμήσεις για 3,5% και 2,5% για το 2023 από 2,1%, ενώ ανοδικά ελαφρώς διαμορφώνονται και οι εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, που εκτιμάται σε 0,4% φέτος -ο χαμηλότερος στην Ευρώπη-, 1,9% για το 2022 και 1,2% για το 2023, σε γενικά χαμηλότερα επίπεδα από την Ευρώπη.

Με αφορμή τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου και τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, επικαιροποίησαν τα σενάρια των προβλέψεών τους για τη ζώνη του ευρώ. Η BofA είναι χαμηλότερα από το consensus των οικονομολόγων για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αλλά η πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό είναι αρκετά πάνω από το consensus.

Οι νέες εκτιμήσεις της Bank of America για την Ευρωζώνη τοποθετούν την ανάπτυξη στο 5,1% το 2021, 3,6% το 2022 και 2% το 2023, ενώ για το καυτό ζήτημα του πληθωρισμού εκτιμά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν, με το μέσο επίπεδο για το 2021 που ήταν στο 2,5%, θα κινηθεί στο 2,4% και αρκετά χαμηλότερα στο 1,6% το 2023.

Για την ΕΚΤ, η (μη) δράση άλλων κεντρικών τραπεζών είναι χρήσιμη. Η αντίδραση της περασμένης εβδομάδας δεν εντυπωσίασε τις αγορές, αν και ήρθε σχεδόν ακριβώς στη μορφή που ανέμενε η BofA. Aπό τη Δευτέρα, η τιμολόγηση της αγοράς για την πορεία αύξησης των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2023 είχε ουσιαστικά μειωθεί στο μισό.

«Συνεχίζουμε να αισθανόμαστε άνετα υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ πριν από το 2024, η ανησυχία μας εξακολουθεί να έγκειται στην τύχη του QE. Μια σχετικά παγκόσμια αντίδραση κατά της γρήγορης και πρόωρης αύξηση των επιτοκίων πολιτικής δεν σημαίνει και πολλά για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ. Η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για την ΕΚΤ θα είναι δύσκολη και η προετοιμασία μπορεί να είναι ακόμη επώδυνη για αγορές. Η (προσωρινή) διεύρυνση αυτή την εβδομάδα των spreads 10ετούς BTP-Bund >130bp είναι μια γεύση της μεταβλητότητας της αγοράς, που συνεχίζουμε να περιμένουμε μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», επισημαίνει η τράπεζα.

Φυσικά, οι ιστορίες των χωρών διαφέρουν. Η Γαλλία και η Ιταλία εκπλήσσουν σήμερα με ισχυρά προφίλ ανάκαμψης και αξιοπρεπή δημοσιονομική δράση. Η Γερμανία υποφέρει από την υψηλή έκθεση στην αυτοκινητοβιομηχανία και την Κίνα. Και η Ισπανία απλά δεν έχει αρκετή δημοσιονομική στήριξη, αν και μέρος της σημερινής αδυναμίας φαίνεται να οφείλεται σε στατιστικές προκλήσεις.

Η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων σε μέρη της Ευρώπης αυξάνεται και πάλι. Η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί παρακολούθηση, καθώς η υψηλή επίπτωση μπορεί ακόμη να προκαλέσει ενδογενή αντίδραση των καταναλωτών, ακόμη και χωρίς κυβερνητική δράση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v