Στα 10 δισ. ευρώ θέτει τον «πήχη» των ομολογιακών εκδόσεων από τον ΟΔΔΗΧ η Citigroup για το νέο έτος μέσω ομολογιακών εκδόσεων, αρκετά χαμηλότερο από τα 16 δισ. ευρώ που έχει αντλήσει μέχρι στιγμή για φέτος.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές συνολικά έξι φορές κατά το νέο έτος, εάν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Η μία θα αφορά την έκδοση «πράσινου» ομολόγου για πρώτη φορά.
Η πρώτη έκδοση αναμένεται τον Ιανουάριο μέσω έκδοσης 10ετούς τίτλου για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο ο ΟΔΔΗΧ μέσω της έκδοσης 5ετούς τίτλου αναμένεται να ζητήσει από τις αγορές 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη Citigroup, το τέλος του PEPP θα βρει την Ελλάδα με 6 δισ. ευρώ αντληθέντα κεφάλαια από τις αγορές, καθώς αναμένεται το reopening του 30ετούς τίτλου για 1 δισ. ευρώ.
Για το υπόλοιπο του 2022, ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει άλλες δύο εξόδους, σύμφωνα με τη Citi, με τη μία να υλοποιείται τον Μάιο για 2 δισ. ευρώ, μέσω 10ετούς τίτλου και την άλλη τον Σεπτέμβριο, μέσω 15ετούς ή 20ετούς τίτλου εκ νέου για 2 δισ. ευρώ.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι ομολογιακές εκδόσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 1.182 δισ. ευρώ το 2022 (χαμηλότερο κατά 18 δισ. περίπου από τις εκτιμήσεις για φέτος και κατά 36 δισ. από το 2020), με τον μεγαλύτερο όγκο εξ αυτών να τοποθετείται εμπροσθοβαρώς καθώς μέχρι τον Μάρτιο αναμένονται 380 δισ. ευρώ, με τον «πήχη» να χαμηλώνει από τον Απρίλιο και ακόμη περισσότερο από τον Αύγουστο (64 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, συνολικά, οι εκδόσεις «πράσινων» τίτλων αναμένεται να φτάσουν τα 73 δισ. ευρώ το 2022, φτάνοντας στο 6% του συνολικού όγκου, τη στιγμή που οι εκδόσεις ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στα 200 δισ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων περίπου 20 δισ. ευρώ θα στραφούν για τα προγράμματα του NGEU εκτός του RRF.
Έτσι, υποθέτοντας ότι το 30% της χρηματοδότησης του RRF θα προορίζεται για «πράσινα» έργα, η ΕΕ θα μπορούσε να εκδώσει έως και 55 δισ. ευρώ «πράσινων ομολόγων» το 2022.