Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση ότι τα «χειρότερα έπονται» με τις ανατιμήσεις

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα σε έξι κλάδους της οικονομίας. Η μέχρι τώρα ανθεκτικότητα της ζήτησης και οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης, αν δεν ληφθούν μέτρα σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Γιατί ξεκινούν ανατιμήσεις στα προϊόντα.

Προειδοποίηση ότι τα «χειρότερα έπονται» με τις ανατιμήσεις

Κλίμα έντονης αβεβαιότητας και ανασφάλειας επικρατεί σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, λόγω των παρενεργειών που αναμένεται να ενταθούν κατά τους επόμενους μήνες, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, με στόχο τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ήδη σε πολλές δραστηριότητες τα περιθώρια μικτού κέρδους των εταιρειών έχουν συρρικνωθεί, ωστόσο -όπως σημειώνουν στελέχη παραγωγικών εταιρειών- δεν έχει φανεί ακόμη στην πραγματική οικονομία το σύνολο των αποτελεσμάτων από τη μέχρι τώρα εκτίναξη του ενεργειακού κόστους: «Τα χειρότερα έπονται. Μέχρι τώρα, οι τιμές πώλησης των προϊόντων στην αγορά δεν έχουν ανεβεί τόσο πολύ, επειδή, απλά, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έλαβε χώρα κυρίως κατά το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου και οι εταιρείες πωλούν σήμερα προϊόντα από τις αποθήκες τους, που είχαν παραχθεί με σαφώς χαμηλότερο κόστος από το τρέχον.

Όταν σε λίγους μήνες οι νέες τιμές θα φανούν στα ράφια των super markets ή στα κοστολόγια των πελατών μας, τότε αρκετοί από αυτούς θα περιορίσουν τις αγορές και τις παραγγελίες τους, ψαλιδίζοντας παράλληλα και τα όποια αναπτυξιακά σενάρια στην εγχώρια και τη διεθνή οικονομία» σημειώνουν.

Επί του παρόντος πάντως, οι αυξημένες τιμές μπορεί να έχουν ανακόψει ως ένα βαθμό τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης, πλην όμως δεν έχουν παγώσει την αγορά, καθώς οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι πελάτες συνεχίζουν σε γενικές γραμμές την ίδια καταναλωτική συμπεριφορά, με αρκετές ωστόσο επιχειρήσεις να υποχρεώνονται σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.

«Φέτος δουλεύουμε πυρετωδώς κάθε μέρα, λόγω των συχνών και έντονων αλλαγών που συμβαίνουν σε όλα τα μέτωπα. Το κόστος μας μεταβάλλεται κάθε εβδομάδα ή κάθε δεκαπέντε ημέρες και εμείς καλούμαστε να μετακυλίσουμε αντίστοιχες αυξήσεις στους πελάτες μας, πράγμα που δεν είναι καθόλου αυτονόητο ενώ συχνά γίνεται με διαφορά χρονικής φάσης, πράγμα που πλήττει τα περιθώρια κέρδους μας. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος την ανασφάλεια για αν και πότε θα παραλάβουμε πρώτες ύλες και εμπορεύματα, τότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στον κλάδο εμπορίας ειδών χάλυβα, παρά την εκτίναξη των τιμών, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από πέρυσι και μέσα στον Οκτώβριο, με τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας), αλλά σαφώς χαμηλότερα από το ρεκόρ του πρώτου φετινού εξαμήνου. Ζητούμενο αποτελεί το κατά πόσο θα αναβληθούν ή θα ματαιωθούν κάποια projects πελατών του κλάδου, εξαιτίας του αυξημένου κόστους που καλούνται να καταβάλουν.

Στις νηματουργίες διατηρείται μέχρι σήμερα η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό και αναμένεται να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τουλάχιστον έως και το τέλος του έτους. Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικά (χαμηλότερα βέβαια από αυτά του πρώτου εξαμήνου), καθώς οι πωλήσεις γίνονται στις τρέχουσες αυξημένες τιμές του νήματος, ενώ το κόστος παραγωγής αφορά προϊόντα που παρήχθησαν προ μηνών με χαμηλότερες τιμές ενέργειας, βάμβακος και μεταφορικών. Παράγοντες του κλάδου φοβούνται επιβράδυνση της ζήτησης μετά από λίγους μήνες, με δραστική συρρίκνωση στα μικτά περιθώρια, αν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Στην αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών συνεχίζεται και μέσα στον Οκτώβριο η αυξημένη ζήτηση για καύσιμα κίνησης που ξεκίνησε τον Μάιο, ενώ κάποια άνοδος παρατηρείται και στο πετρέλαιο θέρμανσης, κυρίως επειδή -για συγκυριακούς λόγους (είχαν γεμίσει τα ντεπόζιτα των κατοικιών από τον Μάιο)- η περυσινή ζήτηση του Οκτωβρίου ήταν οριακή. Για τους επόμενους μήνες, επικρατεί προβληματισμός στα στελέχη του κλάδου σχετικά με τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της πορείας της διεθνούς τιμής του.

Ακάθεκτος ο κλάδος της πληροφορικής συνεχίζει και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς το ράλι των επιδόσεων που σημείωσε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων των εταιρειών ακολουθούν ανοδική πορεία και όλα δείχνουν ότι η αυξητική τάση του κύκλου εργασιών και των κερδών θα συνεχιστεί χωρίς σημαντικά προβλήματα και κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Στον κλάδο των ασφαλειών, μετά το +9,3% που σημείωσε η εγχώρια παραγωγή στο εννεάμηνο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να συνεχιστεί και στο τελευταίο τέταρτο της χρονιάς η ανοδική πορεία των εργασιών, με καταλύτες τα επενδυτικά προϊόντα και τις καλύψεις υγείας. Φόβος υπάρχει, μήπως οι πληθωριστικές τάσεις στην οικονομία περιορίσουν ως ένα βαθμό το ανοδικό momentum της παραγωγής, καθώς θα επηρεάσουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ο εισερχόμενος τουρισμός (ξενοδοχεία, μεταφορές, γραφεία, δραστηριότητα Rent A Car) συνέχισε την πολύ ικανοποιητική πορεία του καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, με τα ποσοστά κρατήσεων για το τετραήμερο 28-31 του μήνα να θυμίζουν ή και να υπερβαίνουν τα αντίστοιχα του 2019 (σε αρκετούς προορισμούς προσέγγισαν ακόμη και το 100%). Η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει μερίδια αγοράς στον ποιοτικό τουρισμό, ενώ -λόγω των πρώτων θετικών μηνυμάτων για την πορεία του 2022- πολλές ξενοδοχειακές μονάδες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν από τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v