Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα, τα σινιάλα για Ελλάδα

Πρωταθλήτριες Ισπανία και Πορτογαλία, οι οποίες έχουν πλήρως εμβολιαστεί σε ποσοστά 70% και 73%. Η Ελλάδα στο 57%, κάτω από Γαλλία, Ιταλία αλλά πάνω από ΗΠΑ. Τι δείχνει η κυκλοφορία στους δρόμους για την ελληνική ανάκαμψη.

Fitch: Αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα, τα σινιάλα για Ελλάδα

Η ανάκαμψη της κυκλοφορίας παρεμποδίζεται από την αύξηση των περιπτώσεων, αλλά βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες, εξηγεί η Fitch Ratings.

Η ανάκαμψη της κυκλοφορίας στην Ελλάδα παρεμποδίστηκε από την αύξηση των κρουσμάτων και την επακόλουθη επαναφορά του πανελλαδικού lockdown το Νοέμβριο του 2020, γεγονός που επιβράδυνε περαιτέρω την ήδη επιβραδυνόμενη ανάκαμψη. Ωστόσο, υπήρξε κάποια βελτίωση από τον Απρίλιο του 2021 και οι περιορισμοί χαλάρωσαν γύρω στα μέσα Μαΐου 2021. Η κυκλοφορία ανέκαμψε στα επίπεδα του 2019 σε ορισμένες εβδομάδες του Ιουλίου 2021, υπολογίζει η Fitch Ratings.

Παρόμοια με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά από το πρώτο τρίμηνο, γεγονός που αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω την ανάκαμψη της κυκλοφορίας.

Η μείωση της κυκλοφορίας το 2020 είναι ευθυγραμμισμένη με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα βασικά σημεία που επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης είναι:

- Η Fitch αναμένει ότι η κυκλοφορία θα ανακάμψει πλήρως έως το 2ο τρίμηνο του 2023.

- Περίπου 11 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου είχαν χορηγηθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 -που αντιστοιχούν σε πλήρη εμβολιασμό του 54% και εμβολιασμό με μία δόση περίπου του 57% του πληθυσμού. Αυτό είναι σημαντικά ανώτερο από τον στόχο των 6 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Το ποσοστό εμβολιασμού υπολείπεται μόνο οριακά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτονται.

Ειδικότερα, πρωταθλήτριες στον εμβολιασμό είναι Ισπανία και Πορτογαλία, οι οποίες έχουν πλήρως εμβολιαστεί σε ποσοστά 70% και 73% του πληθυσμού τους. Η Ελλάδα στο 57% και τα αντίστοιχα ποσοστά για Γαλλία 61%, Ιταλία 60%, ΗΠΑ 54%, Βραζιλία 28%, Χιλή 67%, Μεξικό 25%, Αυστραλία 28%.

- Η Ελλάδα επηρεάστηκε ελαφρώς λιγότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά το 2ο τρίμηνο του 2020, με μέγιστη παρατηρούμενη μείωση της κίνησης κατά 73% περίπου στην περιφερειακή οδό της Αθήνας. Η κυκλοφορία επλήγη επίσης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2020, με μειώσεις άνω του 40%. Η συνολική μείωση του 2020 κατά 25% ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

- Η κυκλοφορία έχει βελτιωθεί από το 1ο τρίμηνο και κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στην Ευρώπη.

- Το lockdown διήρκεσε 42 ημέρες, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020. Τον Νοέμβριο του 2020, λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, η χώρα εισήλθε εκ νέου σε εθνικό αποκλεισμό. Η Ελλάδα χαλάρωσε τους περισσότερους εναπομείναντες περιορισμούς περίπου από τα μέσα Μαΐου 2021.

- Συνολική κυβερνητική στήριξη κατά προσέγγιση ήταν: περίπου 3,3 δισ. ευρώ σχέδιο έκτακτης ανάγκης που χορηγήθηκε σε πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν, μαζί με τη δυνατότητα αναβολής της πληρωμής φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v