Κομισιόν: Το βασικό σενάριο για το ελληνικό χρέος

Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος και τι αλλάζει στη βιωσιμότητά του σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση της Επιτροπής. Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι και οι εκδόσεις ομολόγων.

Κομισιόν: Το βασικό σενάριο για το ελληνικό χρέος

Η επικαιροποίηση της ανάλυσης δείχνει ότι οι κίνδυνοι βιωσιμότητας του χρέους παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ομοίως με την αξιολόγηση της 10ης έκθεσης, στην παρούσα επικαιροποίηση της ανάλυσης, η Κομισιόν δείχνει ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν περιορισμένοι. Οι κίνδυνοι είναι πιο σημαντικοί μακροπρόθεσμα στις περιόδους «χαμηλής ανάπτυξης» και «υψηλότερου κινδύνου».

Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους συνεχίζει να βασίζεται στις εαρινές προβλέψεις και έχει επικαιροποιηθεί με νέες πληροφορίες σχετικά με τα προθεσμιακά επιτόκια και τις εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν από την τελευταία έκθεση.

Το βασικό σενάριο έχει βελτιωθεί οριακά σε σύγκριση με τη 10η έκθεση, λόγω της περαιτέρω μείωσης των ελληνικών επιτοκίων από τα μέσα Αυγούστου, ενώ τα εναλλακτικά σενάρια παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα, καθώς οι προβολές των επιτοκίων χωρίς κίνδυνο μεταβλήθηκαν μόνο οριακά.

Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται στο 57,6% του ΑΕΠ έως το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Στο σενάριο υψηλότερου κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 97,6% του ΑΕΠ έως το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 20% του ΑΕΠ από τα τέλη της δεκαετίας του 2050.

Στο σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, το επίπεδο του χρέους δεν σταθεροποιείται και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν μόνιμα το 20% του ΑΕΠ από τα τέλη του 2040.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v