Εξαδάκτυλος: Πληθαίνουν οι κακόβουλες ενέργειες κατά γιατρών

Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. τους παρομοίασε με τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπροστά στον Γάγγη και ζήτησε ασυλία. Η διαρροή γιατρών στο εξωτερικό και οι αμοιβές στο 1/2 της Ρουμανίας.

Εξαδάκτυλος: Πληθαίνουν οι κακόβουλες ενέργειες κατά γιατρών
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Το ακαταδίωκτο, που έχει εξασφαλιστεί για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, πρέπει να επεκταθεί και στους γιατρούς που δίνουν τη μάχη της εμπροσθοφυλακής κατά της πανδημίας.

Το αίτημα επανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Προκλήσεις της πανδημίας στο σύστημα υγείας», στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

«Ο ιατρικός κόσμος, παρά τον κάματο, τον ψυχικό, τον πνευματικό και τον σωματικό στον οποίο βρίσκεται, και αυτό αφορά ειδικά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, αυτή τη στιγμή είναι περίπου σαν τους αρχαίους Μακεδόνες, όταν βρέθηκαν μπροστά στον Γάγγη. Έχουν ανάγκη από προστασία από κακόβουλες ενέργειες που πληθαίνουν», είπε και πρόσθεσε: «γι’ αυτό η πολιτεία όπως το επιφύλαξε -και σωστά- για όσους βρίσκονται στον πυρήνα των αποφάσεων παρέχοντας τη λογική και αναγκαία ασυλία, θα πρέπει τώρα να το παράσχει σε όλους τους γιατρούς της πρώτης γραμμής. Οσο ταχύτερα οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιληφθούν ότι τα νώτα τους δεν είναι ακάλυπτα στην κακόβουλη ενέργεια του κάθε κακοήθη, τόσο καλύτερα θα προχωρήσουμε σε αυτό το δύσκολο φθινόπωρο και στον πολύπλοκο χειμώνα».

Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία με φόντο την εκστρατεία εμβολιασμού, ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. υποστήριξε πως η κοινωνία βρίσκεται στα όρια του διχασμού, έχοντας από τη μια πλευρά φωνές οι οποίες δεν ακούνε τη λογική. «Άρα είναι η ώρα οι εποικοδομητικές, οι ήρεμες και οι μετριοπαθείς φωνές, με έργα περισσότερο και με λόγια στο βαθμό που χρειάζεται, να προσεγγίσουν και αυτό το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο χρειάζεται για να έχουμε επιτυχία», είπε, ενώ απηύθυνε μια πρόταση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα: «Καλό θα είναι να σας πείσουν τα λόγια μας. Γιατί αν τα λόγια μας δεν σας πείσουν ο ιός με τον οποίο θα συναντηθείτε, δεν θα σας πει ούτε μια λέξη. Θα πράξει πάνω σας ό,τι είναι να πράξει, χωρίς να συζητήσει ούτε ένα δευτερόλεπτο», τόνισε.

Με προτροπή του κ.Εξαδάκτυλου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, στη μνήμη όσων έφυγαν από τη ζωή, χτυπημένοι από την COVID-19.

Νίτσας: 20.000 Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό

Η πανδημία ανέδειξε ως κυρίαρχο το θέμα της διαρροής καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας.

Όπως είπε, επικαλούμενος στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, περίπου 20.000 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ περισσότεροι από 2.000 έφυγαν μόνο από τη Θεσσαλονίκη για τη Γερμανία το 2012 και 100 εξ αυτών είναι ήδη διευθυντές, σύμφωνα με σχετική αναφορά του Α. Εξαδάκτυλου.

Ο κ.Νίτσας συνδύασε το γεγονός με αυτό της χαμηλής ανταπόκρισης των γιατρών στις προκηρύξεις του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, όπως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους κ.ά., ενώ αναφέρθηκε στις αμοιβές των Ελλήνων γιατρών, που όπως είπε βρίσκονται στο ½ αυτών της Ρουμανίας, στο ¼ αυτών της Μάλτας, ενώ οι γιατροί στην Κύπρο αμείβονται 2,5 φορές περισσότερο.

Ο ίδιος έκανε μια αναδρομή στον 1,5 χρόνο της πανδημίας και στη συμβολή του Συλλόγου και των μελών του στην αντιμετώπισή της, με ειδική αναφορά στην περίοδο του φθινοπώρου του 2020, όταν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έζησε τον εφιάλτη του σφοδρού δεύτερου κύματος. «Οι συνέπειες θα ήταν μικρότερες αν είχαν εισακουστεί τότε οι εκκλήσεις μας για lockdown πριν από την 28η Οκτωβρίου», τόνισε.

Θ. Πλεύρης: Συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα

Βασικό δίδαγμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, είναι πως δεν περισσεύει κανένας και πως απαιτούνται συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εθνικό, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι κρατικό. Θεωρούμε ότι όλοι μπορούν να βρίσκονται σε αυτό το σύστημα και όλοι συμβάλλουν, είτε είναι στο επίπεδο του ΕΣΥ είτε στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο το οποίο υπάρχει παντού, ώστε πράγματι ο πολίτης να έχει αυτό που υποχρεούμαστε ως πολιτική ηγεσία να διασφαλίζουμε: την υγεία του» είπε, προσθέτοντας «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ιδεοληψία υπάρχει και να συζητήσουμε τα πάντα».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η πανδημία έδειξε πως δεν περισσεύει κανένας. Αναφέρθηκε στις συνέργειες που αναπτύχθηκαν, με ολόκληρες κλινικές του ιδιωτικού τομέα να δίνονται στο σύστημα ή και να συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ και πρόσθεσε πως η συζήτηση αυτή αφορά και την επόμενη μέρα.

Ο κ. Πλεύρης έκανε γνωστό έχουν εξασφαλιστεί 1,5 δισ. για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προσθέτοντας πως τα ποσά που επενδύονται πολλαπλασιάζονται αν αυτό γίνεται και με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Θα ρωτήσω τον παιδίατρο για την 12χρονη κόρη μου»

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τον κομβικό ρόλο των γιατρών στο εμβολιαστικό εγχείρημα. «Είναι βέβαιο ότι στο τέλος της ημέρας τους γιατρούς θα ρωτήσουμε. Εμένα σε δύο μήνες γίνεται 12 ετών η κόρη μου και είναι προφανές ότι ως γονέας θα ρωτούσα τον παιδίατρο τι πρέπει να κάνει, όπως κι ο καθένας. Διότι όσα σποτ και να βγουν, ότι ενημέρωση και να γίνει, τελικά ο ασθενής θα εμπιστευτεί αυτόν που καλεί πρώτα στο τηλέφωνο όταν του συμβεί κάτι: τον γιατρό του», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v