Νέο πακέτο ελαφρύνσεων «στήνει» η κυβέρνηση

«Κλειδί» για τις αποφάσεις τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Το φθινόπωρο ο οδικός χάρτης. Η στόχευση για ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών.

Νέο πακέτο ελαφρύνσεων «στήνει» η κυβέρνηση

Δημοσιονομικό χώρο για νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις από το 2022 θα αναζητήσει η κυβέρνηση. Το πρώτο στοίχημα είναι μόνιμες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%, όπως προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, στη ζυγαριά του δημοσιονομικού χώρου θα μπουν ενδεχόμενες παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο, τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων επιδιώκεται να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ μεγάλο ζητούμενο παραμένει η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Με τα σημερινά δεδομένα, από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και φέτος και το 2022 εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, με το επιχείρημα πως τα εισοδήματά τους δεν επλήγησαν από την πανδημία αλλά παρέμειναν αμετάβλητα. Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, εφόσον δεν διαταραχθεί με νέες εκπλήξεις από τις μεταλλάξεις, εγείρει ζητήματα ίσης αντιμετώπισης των φορολογουμένων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εκτιμήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του πως το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλή εικόνα του δημοσιονομικού χώρου την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, όταν και θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή. Θα έχει προηγηθεί η έναρξη της συζήτησης για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ η ολοκλήρωση της «καρδιάς» της τουριστικής περιόδου θα δίνει μια καλύτερη εικόνα για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος.

Στο υπουργείο Οικονομικών καταγράφουν στοιχεία αφίξεων και εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων σύμφωνα με τα οποία ο στόχος για τουριστικά έσοδα στο 45%-50% του 2019 είναι εξασφαλισμένος με τα σημερινά δεδομένα, ενώ αν δεν υπάρξουν ανατροπές, δεν αποκλείεται να υπάρξει υπέρβαση ακόμα και του 60% των εσόδων του 2019.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ούτως ή άλλως συντηρητική εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% φέτος θα μπορούσε να δώσει τη θέση της σε ανάπτυξη πάνω από 5%. Στο σχετικό ερώτημα, πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν με νόημα πως «είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα». Επιβεβαιώνουν παράλληλα όμως πως στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις «από το 2022 και μετά». Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, με δηλώσεις του χθες (στον ΣΚΑΪ) ανέδειξε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παροχή φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Προανήγγειλε φορολογικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, μίλησε για «πιθανώς χαμηλότερο εταιρικό φόρο για ένα διάστημα ή μπορεί και να τους βοηθήσουμε στα έξοδα αυτής της προσπάθειας».

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών «ζυγίζουν» τον ΕΝΦΙΑ του 2022, με πρώτο μέλημα να σβήσουν οι επιβαρύνσεις σε ακίνητα τα οποία υπέστησαν μεγάλη αύξηση της αντικειμενικής τους αξίας (όντας εντός συστήματος), μέσω των έξτρα εσόδων που προκύπτουν από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα.

Παράλληλα εξετάζονται παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβαρύνει 450.000 ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ. Στον βαθμό που υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, ιδανικά η κυβέρνηση θα ήθελε να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο. Εναλλακτικά, εξετάζονται είτε μείωσή του κατά 50% είτε διπλασιασμός του ύψους αντικειμενικής αξίας επιβολής του συμπληρωματικού από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v