Το θέμα των «κόκκινων» δανείων κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής , όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει 18μηνη παράταση του σχεδίου «Ηρακλής» και διατάξεις για την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια. Καταψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜεΡΑ25 απείχε.
Μιλώντας στην επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας - και απαντώντας στην αντιπολίτευση - σημείωσε πως «έχουμε εικόνα των πλειστηριασμών που αφορά μεγάλη αξία ακινήτων ή μη ευάλωτα νοικοκυριά ή στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί. Πάντα γίνονταν. Άλλωστε οι πλειστηριασμοί έχουν απελευθερωθεί οριζόντια από τον Φεβρουάριο του 2019». Προσέθεσε πάντως πως σε «σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ να ακούσουμε ενστάσεις, προβληματισμούς και νομίζω, ότι όλοι έχουμε την ίδια κοινωνική ευαισθησία, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσουμε και με οικονομική αποτελεσματικότητα». Παράλληλα είπε προς την αντιπολίτευση «ζήτησα –και, πράγματι, αν υπάρχουν στην αντίληψή σας, θα θέλαμε να ενημερωθούμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών- περιπτώσεις που εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν διαφύγει του πλαισίου που έχει τεθεί».
Παρουσίασε δε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «ο όγκος των «κόκκινων δανείων», από τα 47 δισεκατομμύρια που ήταν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τον Ιούνιο του 2019 μειώθηκαν στα 28 δισεκατομμύρια» . Όπως είπε «ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα «Ηρακλής2» και εκτιμάται ότι η χώρα θα πετύχει τη μείωση των «κόκκινων δανείων» ώστε να φθάσει σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι το 2022 ενώ πιθανότατα δύο συστηματικές τράπεζες θα το πετύχουν μέσα στο 2021».
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 13 Απριλίου μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις για εξωκοινοβουλευτικό συμβιβασμό ανέρχονται στα 4 δισεκατομμυρια ευρώ. «Από την πρώτη Ιουνίου που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν κατατεθεί 25.535 ενεργές αιτήσεις εκ των οποίων οι 17.000 είναι οριστικοποιημένες ενεργές αιτήσεις ενώ κάθε μέρα 500 με 1.000 δανειολήπτες υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Χαράλαμπος Μαμουλάκης υπογράμμισε πως «οκτώ μέρες από την άρση της προστασίας της θωράκισης της πρώτης κατοικίας και από ότι ακούσαμε από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας τον κ. Βερβεσό, ξεκινούσαν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σε διάφορα σημεία της χώρας και δεν ξέρω, αν το γνωρίζετε. Αυτή η προφορική συμφωνία, αυτό το προφορικό μορατόριουμ, φαίνεται, ότι δεν προχωράει».
Σημειώνεται πως νωρίτερα ο κ. Βερβεσός είχε αναφέρει τα εξής «για το θέμα των πλειστηριασμών. Είναι προφανές ότι εμείς, τουλάχιστον, έχουμε πέντε περιπτώσεις δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία, γιατί δεν γνωρίζουμε, δεν είμαστε συμβολαιογράφοι- οι οποίοι θα είχαν μια πιο πλήρη εικόνα εάν είχαν κληθεί και δεν γνωρίζω εάν κλήθηκαν στην σημερινή συζήτηση- για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που έχουν γίνει. Έχουμε πέντε περιπτώσεις, όμως, συγκεκριμένες, τις οποίες για μία από αυτές χαρακτηριστικά έχει απαντήσει και Υπουργός Οικονομικών, και έχει διαψευστεί από την συνάδελφο η οποία χειρίστηκε την υπόθεση, ότι ήδη υπό το παρόν καθεστώς … προστασίας, υπάρχουν σπίτια ευάλωτων δανειοληπτών κατά την έννοια του ν. 4838, οι οποίοι ήδη έχουν προχωρήσει σε πλειστηριασμούς».
Από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε «η κυβέρνηση πανηγυρίζει, ότι μειώνει τα κόκκινα δάνεια στον ισολογισμό των τραπεζών. Μάλιστα, παραπλανητικά, χρησιμοποιεί μόνο τη μείωση των κόκκινων δανείων. Προφανώς, γιατί δεν την ενδιαφέρει, δεν την ακουμπά το θέμα του ιδιωτικού χρέους, των κόκκινων δανείων που στους ισολογισμούς των νοικοκυριών παραμένει και επαυξάνεται»