Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: 35ωρο, κατώτατος 800 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις

«Με αυτό το εργασιακό θα αντικαταστήσουμε τον νόμο Χατζηδάκη». Ανάπτυξη αλλά με κοινωνική συνοχή, όχι για τους λίγους, η κεντρική θέση στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε.

Τσίπρας: 35ωρο, κατώτατος 800 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις

Η καθιέρωση του 35ωρου (με πιλοτική εφαρμογή σε πρώτη φάση), η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους και η επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, είναι τα πιο ενδεικτικά σημεία του “νέου εργασιακού” που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ειδική εκδήλωση στον πολυχώρο των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Στην ουσία παρουσίασε το κεντρικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο αμέσως μετά τις εκλογές, αν αναδειχθεί προοδευτική κυβέρνηση, θα αντικαταστήσει τον “νόμο Χατζηδάκη” που ψηφίσθηκε πριν από δύο εβδομάδες και έχει στον πυρήνα του το δεκάωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, το σπαστό ωράριο, την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και τα “φρένα” στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ανάπτυξη αλλά με κοινωνική συνοχή

Υπό τον τίτλο “μία καλύτερη χώρα για μία καλύτερη ζωή”, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η πρόταση έρχεται “κόντρα στην νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρυθμιστική πολιτική εις βάρος των εργαζομένων, των αποδοχών και των δικαιωμάτων τους, που υλοποιεί η ΝΔ”, αναδεικνύοντας μία από τις πιο ισχυρές διαχωριστικές γραμμές με την προοδευτική θέση.

Διασυνδέοντας την εργασιακή πρόταση με τις αντίστοιχες παρουσιάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και το Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε για ένα συνολικό σχέδιο που συνιστά το “νέο κοινωνικό συμβόλαιο”. Διότι αφενός θα υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας (χρέος, ρευστότητα, δανεισμός) και αφετέρου θα υπάρχει σαφής πολιτική ενίσχυσης των μισθών και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η επιστροφή στην ανάπτυξη για να είναι και επιστροφή στην ευημερία είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες. Η ανάπτυξη που θα αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν θα φέρει ευημερία και κοινωνική ειρήνη, η έγνοια μας πρέπει να είναι ισχυρή και για τους δείκτες της κοινωνικής συνοχής.

Και η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται μόνο από ένα σταθερό πλαίσιο που θα παρέχει δικαιοσύνη και ασφάλεια στην εργασία”.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, η πρόταση περιλαμβάνει την καθιέρωση του 35ωρου (αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους), ως ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση, με την επισήμανση ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν και πρέπει να στηρίξουν παρόμοιες μεταρρυθμίσεις.

Συλλογικές συμβάσεις - υπερωρίες

Πέρα από την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, η εργασιακή πρόταση θα περιλαμβάνει:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
• Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
• Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος μας: ούτε μια ώρα απλήρωτη εργασία.
Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων
• Τη μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.
• Τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.
• Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας
Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
• Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
• Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.
Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
• Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι αυτοαπασχολούμενων.
• Ρύθμιση της τηλεργασίας. Επιβάλλεται να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Τρία στάδια κατά της ανεργίας

Όπως αναμενόταν, ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σχεδόν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, καθώς δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 70% πλήρους απασχόληση.

“Σήμερα στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία βασικοί στόχοι της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της ανεργίας είναι η αναχαίτιση της διαφαινόμενης έκρηξης της μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων και ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας στη συνέχεια, με προτεραιότητα τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας. Επίσης προτείνονται μέτρα για την συγκράτηση των νέων επιστημόνων στη χώρα– καταπολέμηση του braindrain και πρωτοβουλίες για braingain”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στηρίζεται σε τρεις άξονες:

- Ο πρώτος αφορά την φάση εξόδου και ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση.

- Ο δεύτερος άξονας αφορά την φάση μετά την σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

-Ο τρίτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το 35ωρο που θα ενισχύσει την απασχόληση. Έτσι, προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν οι:

- Xoρέν Βοσκεριτσιάν, Λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου

- Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

- Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας Πάντειο Πανεπιστήμιο

- Άρις Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ

- Γρηγόρης Μισκεδάκης, Δικηγόρος- Εργατολόγος

- Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημοσιογράφος

- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v