ING, DBRS και BofA ανεβάζουν τον πήχη για το ελληνικό ΑΕΠ

Ανάπτυξη 4,7% βλέπει για φέτος η ING, ανεβάζοντας τον πήχη σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Στο 5% τοποθετεί τον ρυθμό ανάκαμψης η DBRS. Ποιο είναι το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

ING, DBRS και BofA ανεβάζουν τον πήχη για το ελληνικό ΑΕΠ

Μετά από ένα αρνητικό πρώτο τρίμηνο -2,3% στη μεταβολή της εγχώριας οικονομίας, οι τελευταίες εκτιμήσεις της ING κάνουν αναφορά για ανάπτυξη της τάξεως του 8,5% (πριν 6,7%), 7,4% (πριν 7,8%) και 6% (πριν 7,9%) στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Η συνολική μεταβολή για το 2021 που προσδοκά η ING είναι στο +4,7%, αρκετά πάνω από τις επίσημες προβλέψεις, αλλά μόλις 3,3% το 2022 και 2,5% το 2023 σε ετήσια βάση.

Τον Απρίλιο, η εκτίμησή της για τη μεταβολή του ΑΕΠ ήταν στο 3% για φέτος, 4,2% και 1,5% τα έτη 2022 και 2023 αντίστοιχα, που εκτιμούσε προηγουμένως η ING.

Επί της ουσίας, η ING μεταφέρει μέρος της συνολικής ανάπτυξης που προβλέπει για την οικονομία της χώρας πιο κοντά στον χρόνο.

Τα επίπεδα των τιμών θα αρχίσουν να ανεβάζουν ρυθμό στην Ελλάδα από το τρίτο τρίμηνο και ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κλείσει σε οριακά αρνητικό επίπεδο -0,1% τη φετινή χρονιά και θα κινηθεί στο +0,9% το 2022.

Για την Ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις για τα τρία τρίμηνα είναι 13% για το δεύτερο, 2,5% και 4,6% το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα. Η Ευρωζώνη θα ενισχυθεί κατά 4,4%, 4% και 1,7% αντίστοιχα για το διάστημα 2021-2023, ενώ για τις ΗΠΑ προβλέπει άνοδο κατά 6,9% 4,8% και 3%.

DBRS: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Οι νεότερες εκτιμήσεις της DBRS, στο βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης, αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης για την εγχώρια οικονομία στα επίπεδα του 5% φέτος από 4% στην ανάλυση του Απριλίου και στο 4,5% για το 2022 από 3,5% στην αναφορά του Απριλίου. Στο δυσμενές σενάριο της DBRS, οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι πολύ διαφορετικές αφού θέτει τον πήχη για την εγχώρια οικονομία στο 3% (από 1,5% στην ανάλυση του Απριλίου) και στο 1,5% το 2022 (από 4% πριν).

Βελτιωμένη είναι και η εκτίμηση για την ανεργία, όπου το ποσοστό προβλέπεται σε 16,5% φέτος και 17% το 2022 από 18% και 17,5% στην προηγούμενη αναφορά. Στο δυσμενές σενάριο του οίκου, η εκτίμηση για την ανεργία είναι βελτιωμένη, όπου το ποσοστό προβλέπεται σε 18% φέτος και το 2022, έναντι 21% και 18,5% στην προηγούμενη αναφορά.

Σύμφωνα με την DBRS, το βασικό σενάριο για όλες τις οικονομίες προβλέπει αυξανόμενη επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, επιτρέποντας τη συνεχή χαλάρωση των περιορισμών. Οι τιμές των ακινήτων θα μπορούσαν να υποστούν μια μέτρια μείωση σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους του 2019 σε ορισμένα αστικά κέντρα. Στα εμπορικά ακίνητα, οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 15%, με μεγαλύτερη μείωση στις εμπορικές περιοχές υψηλής πυκνότητας, όπου ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως και μέχρι το 2021.

H παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, εξηγεί η DBRS, με τις προηγμένες οικονομίες να έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού και να έχουν μειώσει τους περιορισμούς στην κινητικότητα. Από την άλλη, η παγκόσμια πανδημία δεν έχει τελειώσει και εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ανάκαμψη.

BofA: Πιο μπροστά έρχεται χρονικά η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Μετά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ολοένα και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι και επενδυτικές τράπεζες κάνουν εκτιμήσεις για πιο εμπροσθοβαρή ανάπτυξη στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά, μειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις το 2022. Ισχυρότερη ανάκαμψη φέτος και μικρότερη το 2022 βλέπουν για την ελληνική οικονομία οι αναλυτές της Bank of America Global Research.

Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του 2021 στο 5,1% (από 3,4% πριν) και μειώνουν τις επιδόσεις του 2022 στο 3,8% από 5,7% πιο πριν. Η φετινή επίδοση για τη χώρα μας είναι από τις υψηλότερες, με την Ισπανία στο +5,9%, τη Γαλλία στο +5,7% και την Ιρλανδία στο +6,9%. Ταυτόχρονα, η επίδοση του 2023 παραμένει ελαφρώς καλύτερη από την Ευρωζώνη, με +2,1% έναντι 1,9% για την Ευρώπη.

Για τον πληθωρισμό βλέπει σταδιακή άνοδό του στην Ελλάδα από το -0,1% φέτος στο +0,6% το 2022 και στο +0,8% το 2023.

Η BofA δίνει τα εύσημα έμμεσα και για την πορεία της πανδημίας για την Ελλάδα. Δεδομένου ότι τα σύνορα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά για τον τουρισμό, εξηγεί η BofA, η τοπική μετάδοση της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19 έχει ήδη αναφερθεί σε αρκετές χώρες της ΕΕ και η εξάπλωσή της στην ΕΕ φαίνεται λίγο-πολύ αναπόφευκτη. Επεκτείνει συνεπώς η BofA την παρακολούθηση της πανδημίας και στην Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία, για να ελέγχει τη δυναμική του ιού στα hotspots του καλοκαιρινού τουρισμού.

Στην Ελλάδα, τα αναφερόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει ενθαρρυντική σε γενικές γραμμές: η επίπτωση εξακολουθεί να μειώνεται και η εκτίμησή μας για το Rt είναι περίπου στις 0,7-0,8 φορές. Αντίθετα, η κατάσταση στην Πορτογαλία φαίνεται πιο ανησυχητική: ο δείκτης Rt είναι ήδη πάνω από 1,1 και η σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων και νοσηλειών φαίνεται αρκετά στενή, παρά τα σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού - σύμφωνα με τους μέσους όρους της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v