BofA: Αισιοδοξία για Ελλάδα, αλλά προσοχή στις προκλήσεις

Αναβαθμίζει ο οίκος τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μετά από σειρά επαφών με αξιωματούχους και τραπεζίτες. Οι εκτιμήσεις για τα ελληνικά ομόλογα και ο κρίσιμος ρόλος του Ηρακλή για τις τράπεζες.

BofA: Αισιοδοξία για Ελλάδα, αλλά προσοχή στις προκλήσεις

Η Bank of America Global research καταθέτει τις απόψεις της για την ελληνική οικονομία, μετά από ένα διήμερο εικονικό ταξίδι στις 10-11 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια των επαφών της, η BofA είχε συζητήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Διοίκηση Δημόσιου Χρέους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης διοίκησης στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Η BofA βλέπει πολλούς λόγους για να είναι αισιόδοξη, αλλά επίσης επισημαίνει ότι παραμένουν προκλήσεις και κίνδυνοι που απαιτούν την ισχυρή πολιτική δέσμευση και συνεχή επαγρύπνηση των αρχών.

Μακροοικονομικές προοπτικές

Οι μακροοικονομικές προοπτικές ενσωματώνουν τα κύρια συμπεράσματα από το διήμερο εικονικό ταξίδι και τις λεπτομέρειες του πρόσφατα υποβληθέντος Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) και τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις από το άνοιγμα της οικονομίας.

Η BofA αυξάνει την πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ το 2021 σε 3,4% σε ετήσια βάση (+ 70bp ή +0,7%) και το 2022 σε 5,7% (+ 30bp). Η αμερικανική τράπεζα ενσωματώνει μια συντηρητική εκτίμηση του αντίκτυπου των δανείων RRF (Facility Recovery and Resilience Facility), τα οποία αναμένεται να προσθέσουν αύξηση 20bp και 30bp, φέτος και την επόμενη χρονιά. Κατά την άποψή τους, οι περιορισμοί υλοποίησης και η χαμηλή/ καθυστερημένη απορρόφηση δανείων από τον ιδιωτικό τομέα είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του ελληνικού RRP.

Ελληνικά ομόλογα: Οι βασικές επιλογές

Τα εγχώρια ομόλογα (GGB) κατάφεραν να ξεπεράσουν σε απόδοση άλλες περιφερειακές χώρες. Το (καθαρό) σκηνικό προσφοράς παραμένει θετικό. Η πρόοδος προς το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας (IG) ή/και μια πιο μόνιμη επιλεξιμότητα των ομολόγων ελληνικού δημοσίου για πράξεις της ΕΚΤ θα μπορούσε να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη. Η αγοραστική ικανότητα των τραπεζών εξακολουθεί να είναι αυξημένη.

Ελληνικές τράπεζες: Το πρόβλημα NPE και βασικές πρωτοβουλίες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την ελληνική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Η βασική εστίαση παραμένει στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Το σχήμα τιτλοποίησης «Ηρακλής» αποτέλεσε game changer. Ο νέος σχηματισμός NPEs είναι συγκρατημένος και κάτω από τους προϋπολογισμούς των τραπεζών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης ξεκινήσει προγράμματα για την τόνωση της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και υπάρχει αισιοδοξία για την ανάπτυξη δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστηρίξουν επίσης μεγάλα έργα υποδομής και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στο RRF.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v