Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις άξονες «δίκαιης μετάβασης» στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές

Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τον δημόσιο και προς τον ιδιωτικό φορέα, για να υποβάλουν προτάσεις έργων που θα μπορούν να ενταχθούν στο InvestEU.

Οι τρεις άξονες «δίκαιης μετάβασης» στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές

Αυξημένα και στοχευμένα κίνητρα και πόροι για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να αλλάξει το τοπίο στις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση βρίσκονται στα σκαριά.

«Θα είναι οι αναπτυξιακοί μαγνήτες μας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και των νησιών Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας χθες στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

1. Την αποκατάσταση 247.000 στρεμμάτων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΔΕΗ, έτσι ώστε να οργανωθούν και να υποδεχθούν επενδυτές. «Επενδυτές όμως και όχι γκρίνγκος, που θα σέβονται το περιβάλλον και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία», είπε ο κ. Μουσουρούλης. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο όχημα ειδικού σκοπού (SPV).

2. Τη δημιουργία τριών Εδαφικών Σχεδίων, ένα για κάθε περιοχή (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη, νησιά που είναι εξαρτημένα από το πετρέλαιο). Τα Σχέδια αυτά θα αποσταλούν σύντομα στην Κομισιόν. Για τα έργα υποδομής θα δημιουργηθεί άλλο ένα SPV μέσω της Εγνατίας Α.Ε., για να υποστηριχθούν οι φορείς στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση των έργων τους.

3. Τα ισχυρά κίνητρα που εξασφαλίσθηκαν πρόσφατα από την Κομισιόν, τα οποία σχεδόν διπλασιάζονται σε σχέση με ό,τι ίσχυε ως τώρα. Θα δημιουργηθεί, επίσης, ένα SPV μέσα στο Enterprise Greece, τον επίσημο οργανισμό προώθησης επενδύσεων και εμπορίου του κράτους, που θα αναλάβει την υποδοχή, την προσέλκυση και την υποστήριξη των επενδυτών.

Εκτός από αυτά, ο κ. Μουσουρούλης ανακοίνωσε την απόφαση για την ενεργοποίηση δύο μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το ειδικό καθεστώς InvestEU για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης, καθώς και τη δανειακή διευκόλυνση από την ΕΤΕπ. «Θα τα διεκδικήσουμε μέχρι κεραίας», είπε.

Η δανειακή διευκόλυνση, πρόσθεσε, συνοδεύεται και με επιδότηση απευθείας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. που φθάνει έως το 25% του κόστους της επένδυσης. Αυτό, βέβαια, αφορά κυρίως σε δημόσια έργα και πρόκειται για περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 2 δισ. ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι «θα αναλάβουμε να ωριμάσουμε δωρεάν τα έργα που θα υπαχθούν στο InvestEU και στον δανεισμό της ΕΤΕπ».

Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προς τον δημόσιο και προς τον ιδιωτικό φορέα, για να υποβάλουν προτάσεις έργων που θα μπορούν να ενταχθούν στο InvestEU και έχουν αυξημένο χρηματοπιστωτικό κίνδυνο, αλλά και έργα που θα υλοποιηθούν μέσω δανεισμού. Εξάλλου, για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στις συγκεκριμένες περιοχές σχεδιάζονται και τέσσερα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v