Moody’s: «Κλειδί» το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης για το ελληνικό ΑΕΠ

Τα θετικά χαρακτηριστικά του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης υποστηρίζουν τη βελτίωση στη θεσμική ισχύ της Ελλάδας, αλλά η αποτελεσματική εφαρμογή είναι το κλειδί για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας. Τι βλέπει για ανάπτυξη, χρέος, αλλά και για τη βιωσιμότητά του.

Moody’s: «Κλειδί» το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης για το ελληνικό ΑΕΠ

«Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις επενδύσεις και τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Η έγκαιρη υποβολή ενός καλά δομημένου εθνικού σχεδίου ανάκαμψης υποστηρίζει τη βελτίωση στη θεσμική ισχύ της Ελλάδας, αλλά η αποτελεσματική εφαρμογή είναι το κλειδί για την άνοδο της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης», επισημαίνει η Moody’s, με αφορμή την κατάθεση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Moody’s εκτιμά ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την αποκατάσταση των χαμηλών επενδύσεων της Ελλάδας και την επίτευξη υψηλότερης δυνητικής ανάπτυξης. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προσθέτει και αυτός με τη σειρά του ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ωφέλεια από τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς μπορεί να λάβει αθροιστικά 30,9 δισ. ευρώ ή 16,8% του ΑΕΠ του 2019 και το μεγαλύτερο μέρος των ποσών θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας. Το σχέδιο της κυβέρνησης δείχνει ότι σχεδόν το μισό των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί προς την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί σε σχέδια όπως η προώθηση της συμμετοχής στην εργασία, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και περίθαλψης και η περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης και είσπραξης. Το σχέδιο στοχεύει επίσης στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με πόρους που ανέρχονται στα 25,6 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Η Moody’s κινείται στο ίδιο πλαίσιο με την επίσημη εκτίμηση για την ανάκαμψη φέτος της τάξεως του 3,6%, αφού η οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο μισό του έτους παραμένει περιορισμένη από τις αβεβαιότητες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, παρά την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά από το 2022 και μετά, καθώς η αυξανόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων της ΕΕ ενισχύει τις επενδύσεις, αλλά η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να απορροφήσει τους πόρους εγκαίρως και να τους διαθέσει αποτελεσματικά, επισημαίνει η Moody’s.

Η ισχυρότερη ανάπτυξη θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της δημοσιονομικής δυναμικής της Ελλάδας και τη μείωση του επιπέδου του χρέους, το οποίο στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020, είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί η Moody’s (σ.σ. μόνο η Ιαπωνία βρίσκεται υψηλότερα από την Ελλάδα).

Ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους και θα μειωθεί μόνο σταδιακά στη συνέχεια, γεγονός που εν μέρει αντικατοπτρίζει την πολύ μεγάλη περίοδο αποπληρωμών που έχει το προφίλ του. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το υψηλό χρέος της Ελλάδας (μεταβλητότητα επιτοκίων και κίνδυνοι αναχρηματοδότησης) μετριάζονται από την ευνοϊκή δομή χρέους, τα χαμηλά επιτόκια και τη μεγάλη μέση διάρκεια ωρίμανσης, τονίζει η Moody’s, ενώ και η βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχίσει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) της ΕΚΤ. Στο πρώτο τρίμηνο φέτος, η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 21,9 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, καταλήγει ο οίκος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v