«Η κυβέρνηση υποδέχθηκε την πρότασή μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας με τη γνωστή κατηγορία περί "λεφτόδεντρων", έβγαλε από το συρτάρι ακόμα και τις μπαγιάτικες κατηγορίες του Κοντονή για τον Ποινικό Κώδικα για να αλλάξει την ατζέντα και, τελικά, παραδέχθηκε ότι τα χρέη του 2020 λόγω πανδημίας ανέρχονται σε 16,3 δισ. ευρώ και όχι... σε 17 δισ. που είπαμε εμείς. Θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά ακόμα…».
Με αυτό το σχόλιο υποδέχθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις επιθέσεις που δέχθηκε χθες από την κυβέρνηση, προκειμένου να απαξιώσει την οικονομική πρόταση που παρουσίασε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτό που ενόχλησε, ήταν αφενός το περιεχόμενο της πρότασης και, αφετέρου, η συμμετοχή στην παρουσίασή της εκπροσώπων της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως οι κύριοι Μίχαλος, Καββαθάς και Χατζηθεοδοσίου. Δεδομένου ότι δεν έχουν καμία κομματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η παρουσία τους στο πλευρό του κ. Τσίπρα και η συμφωνία που εξέφρασαν στον πυρήνα της πρότασης ενόχλησε το κυβερνητικό επιτελείο», λένε αρμόδια στελέχη.
Το γεγονός, προσθέτουν, ότι η εν λόγω πρόταση έχει αποδέκτη κυρίως τη λεγόμενη «μεσαία τάξη», αφού αναφέρεται στο πώς θα επιβιώσουν οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, «θορύβησε ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση… και δικαίως».
Με αυτή την επισήμανση υπονοούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «στερεώνει» τις σχέσεις αποκατάστασης με τον μεσαίο χώρο, καθώς του έχει στείλει ηχηρά μηνύματα ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση «δεν θα ζητήσει, πάλι, από τους ίδιους να βάλουν πλάτη για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλεί η διαχείριση της πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη».
Σ' αυτό το πνεύμα κινήθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου: «Το Υπουργείο Οικονομικών σε νεότερη ανακοίνωσή του χρειάστηκε ακριβώς 483 λέξεις για να ανατρέψει τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) μεταμεσονύκτια ανακοίνωσή του. Παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι τα νέα χρέη του 2020 ανέρχονται σε τουλάχιστον 16,3 δισ., για να αμφισβητήσει δήθεν τα 17 δισ. νέων χρεών που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη ρύθμισής τους με “κούρεμα” οφειλής. Ταυτόχρονα, εγκαταλείπει την εύπεπτη προπαγάνδα περί “λεφτόδεντρου”, που δεν κράτησε ούτε 24 ώρες. Το μόνο στο οποίο εμμένει είναι ότι κανείς δεν χρωστάει, κανείς δεν χρειάζεται ρευστότητα, κανείς δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του. Ας το ισχυριστούν αυτό στις χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των εργαζομένων που παλεύουν για επιβίωση».
«Τι εξυπηρετεί ο Κοντονής;»
Όσο για «την ανάσυρση από τα μετεκλογικά συρτάρια» των κατηγοριών που έχει εκτοξεύσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, πηγές του κόμματος επισημαίνουν ότι:
- Ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2019 (και δεν εξελέγη) ενώ μέχρι το φθινόπωρο όχι απλώς παρέμενε μέλος του κόμματος, αλλά συνόδευσε τον κ. Τσίπρα στην επίσκεψη στην εκλογική του περιφέρεια (Ζάκυνθο) τον περσινό Ιούλιο.
- «Ξαφνικά» μετατράπηκε σε πολέμιο του κόμματος προκαλώντας ερωτήματα και «αυτοδιαγράφτηκε», όταν βιάστηκε να προβλέψει ότι οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής θα έπεφταν στα μαλακά, λόγω των αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
«Η εξέλιξη της δίκης τον διέψευσε, φυσικά», σημειώνουν και προσθέτουν με νόημα: «Τώρα επανέρχεται με το νέο αποκρουστικό αφήγημά του το οποίο αναπαράγει η ΝΔ και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο ίδιος ξέρει τους λόγους».
Υπενθυμίζουν δε, ότι ο κ. Κοντονής ήταν εκ των... εισηγητών του Ποινικού Κώδικα, δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής «υπερήφανος» και καλώντας το Σώμα να υπερψηφίσει τα σχέδια. «Τα σχέδια που έχουμε μπροστά μας είναι εμβληματικά και απολύτως θετικά… Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική σημασία και παρά τις ενστάσεις που ακούστηκαν για επιμέρους άρθρα τα οποία φαντάζομαι θα διορθωθούν με τη διαδικασία του νόμου στο άμεσο προσεχές μέλλον, είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κάνει περήφανους. Σας καλώ να υπερψηφίσουμε τα δύο αυτά βασικά νομοθετήματα».