Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή νάρκη στο σχεδιασμό ΥΠΕΝ για Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος

Στα τέλη του έτους, στην καλύτερη περίπτωση, η υποβολή της πρότασης από το υπ. Ενέργειας προς την Κομισιόν. Γιατί οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν με καλό μάτι αντίστοιχες κινήσεις. Τι σημαίνουν οι εξελίξεις για την αγορά.

Διπλή νάρκη στο σχεδιασμό ΥΠΕΝ για Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος

Προς τα τέλη του 2021 εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), για την αντικατάσταση του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας (TFRM), ο οποίος έληξε στις 31 Μαρτίου 2021. Η σχετική επιστημονική μελέτη, που θα αποτελέσει «το βαρύ πυροβολικό» της επιχειρηματολογίας της ελληνικής πολιτείας, βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι και τόσο θετικά για την αποδοχή της ελληνικής πρότασης, δεδομένου ότι ανάλογοι μηχανισμοί θεωρείται ότι δημιουργούν εμπόδια και δυσχέρειες σε θέματα ανταγωνισμού και για τον λόγο αυτό η Κομισιόν τείνει προς την απόρριψή τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι απορρίφθηκε πρόσφατα ανάλογη πρόταση που υπέβαλε το Βέλγιο, ενώ παρατηρείται απροθυμία από τα κράτη-μέλη να ζητούν αυτού του είδους τους μηχανισμούς.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα», υπογράμμισε στο Euro2day.gr πηγή που έχει σφαιρική γνώση του όλου θέματος.

Παρ' όλα αυτά, ειδικοί σύμβουλοι ανέλαβαν, για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, να τεκμηριώσουν επιστημονικά ότι πράγματι υφίσταται ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει τον CRM. Έτσι, ξεκίνησε η εκπόνηση ειδικής μελέτης, η οποία θα διαμορφώσει, με μαθηματικά μοντέλα, το σχήμα της αποζημίωσης, τη λογική του και τη δυνατότητα εφαρμογής του.

Το βασικό ζήτημα πάνω στο οποίο θα βασιστεί η επιχειρηματολογία της μελέτης θα είναι το πρόβλημα εξισορρόπησης που συνεπάγονται οι ΑΠΕ και το οποίο σχετίζεται με την ευστάθεια και την επάρκεια του εγχώριου Ηλεκτρικού Συστήματος, καθώς και τη συνακόλουθη ανάγκη για ύπαρξη μονάδων ευελιξίας. Η μελέτη εκτιμάται ότι θα περαιωθεί ως τα τέλη του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια θα παραδοθεί στο ΥΠΕΝ, μαζί με την επικαιροποιημένη μελέτη επάρκειας ισχύος που θα ετοιμάσει ο ΑΔΜΗΕ, το «πακέτο» θα συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο, για να υποβληθεί επίσημα στην Κομισιόν.

Να σημειωθεί ότι αποφασιστικό λόγο στην ελληνική πρόταση θα έχει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που θα κρίνει το αν ο Μηχανισμός αυτός δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση που διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας, που θεσπίσθηκε για πρώτη φορά το 2016, είχε εξασφαλίσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο παράταση από την Κομισιόν, μετά τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, ως τις 31/3/2021. Με μία βασική προϋπόθεση: Να έχει ετοιμαστεί στο μεσοδιάστημα η πλήρης λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης, στο πλαίσιο του target model, η πρεμιέρα του οποίου έγινε την 1η Νοεμβρίου 2020. Με την παράταση διασφαλίσθηκε η ευστάθεια του Συστήματος, μέσω υπηρεσιών ευελιξίας που παρείχαν υδροηλεκτρικοί σταθμοί και σταθμοί φυσικού αερίου.

Την ύπαρξη Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης υποστηρίζουν οι παραγωγοί θερμικής ενέργειας, καθώς ήδη υλοποιούν ή σχεδιάζουν να προωθήσουν επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και ο ΑΔΜΗΕ, που τον συνδέει με την ένταξη νέων μονάδων φυσικού αερίου στο Σύστημα, σε αντικατάσταση, σε ένα βαθμό, της προς απόσυρση υφιστάμενης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνιτικές μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v