Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα νέα «αντισταθμιστικά οφέλη» ποντάρει η ελληνική βιομηχανία

Πέρα από τα ναυπηγεία, δεκάδες παραγωγικές μονάδες και εταιρείες πληροφορικής μπορούν να ωφεληθούν από τα προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες.

Στα νέα «αντισταθμιστικά οφέλη» ποντάρει η ελληνική βιομηχανία

Στη δυνατότητα ανάπτυξης πολύ σημαντικών εργασιών αλλά και στην απόκτηση υψηλής τεχνογνωσίας μέσα από την υλοποίηση των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων ποντάρει η ελληνική βιομηχανία.

Συνολικότερα, η αναγκαία για τη χώρα ενίσχυση της αμυντικής της ισχύος θα μπορούσε να ωφελήσει παράλληλα και την εγχώρια βιομηχανία, προς την ίδια κατεύθυνση με την οποία αναμένεται να επιδράσουν η υλοποίηση έργων υποδομής μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, οι ευκαιρίες που θα μπορούσαν να δοθούν σε δεκάδες ελληνικές παραγωγικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε εργασίες των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων αποτελούν μια ακόμη ευκαιρία τόνωσης της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας) και μάλιστα μέσα από δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ενδεικτική είναι η πρόταση των Γάλλων για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 και για την κατασκευή τεσσάρων νέων τελευταίας γενιάς τύπου FDI (Belharra), οι τρεις εκ των οποίων θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα.

Μερικά από τα σημεία της γαλλικής πρότασης είναι:

  • Η αναβάθμιση φρεγατών MEKO θα γίνει σε ελληνικό ναυπηγείο, με συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.
  • Στην Ελλάδα θα κατασκευαστούν οι τρεις από τις τέσσερις νέες φρεγάτες FDI, στην παραγωγή και μετέπειτα συντήρηση των οποίων θα εμπλακούν ελληνικές εταιρείες.
  • Ελληνικές παραγωγικές εταιρείες θα αποκτήσουν υψηλή τεχνογνωσία και πέρα από τα έργα που θα αναλάβουν, θα μπορούσαν να ενταχθούν στον παγκόσμιο πίνακα προμηθευτών των Γάλλων (Naval Group).
  • Μέσα από το Κέντρο Ναυτικής Υποστήριξης και Συστημάτων θα μεταφερθούν στην Ελλάδα καινοτόμα προγράμματα λογισμικού και cyber security, με συμμετοχή ελληνικής εταιρείας του κλάδου.

Σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, «για τη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία για την κατασκευή και συντήρηση της FDI HN στη χώρα, το Naval Gr. έχει ήδη ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες για να συμπεριλάβει ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού του».

Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν ήδη εγγραφεί ως προμηθευτές του Νaval Group είναι ενδεικτικά οι ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Καλώδια, IDE Intracom, Mevaco, Άκμων, Elfon, Teletel, Miltech, ενώ είναι ήδη σε επαφή με περίπου είκοσι ακόμη υποψήφιους (να σημειωθεί πως το γαλλικό γκρουπ συγκαταλέγεται στους πελάτες της Sunlight του Ομίλου Γερμανού). Συγκεκριμένα, οι εταιρείες αυτές θα συμμετάσχουν στην παραγωγή των φρεγατών σε περίπτωση που οι Γάλλοι αναλάβουν τη σχετική σύμβαση, ενώ παράλληλα είναι υποψήφιες να διεκδικήσουν εργασίες των Γάλλων ανά τον κόσμο.

Επιπλέον, δημιουργούνται συνεργασίες με τρία ελληνικά πανεπιστήμια, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πέρα από το πρόγραμμα FDI, η τεχνογνωσία που θα μοιραστεί η γαλλική ομάδα με την ελληνική βιομηχανία στο πλαίσιο μιας μεταφοράς τεχνολογίας θα της επιτρέψει να συμμετάσχει σε ολοένα και πιο περίπλοκα έργα, με πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v