Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος Χατζηδάκη με υπηρεσιακούς του υπ. Εργασίας

«Κόντρα» Χατζηδάκη - εργαζόμενων στην Κοινωνική Ασφάλιση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώτου, ότι οι υπηρεσιακοί του υπ. Εργασίας αρνήθηκαν να υπογράψουν την υπουργική απόφαση για τις προκαταβολές συντάξεων.

Πόλεμος Χατζηδάκη με υπηρεσιακούς του υπ. Εργασίας

Την έντονη αντίδραση των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και δη των εργαζόμενων στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με τις οποίες υπέγραψε μόνος του, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης την υπουργική απόφαση για την προκαταβολή σύνταξης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την απόφασή του για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φοβήθηκαν μήπως και τους ζητηθούν ευθύνες...

«Δεν αντέχω να μην το πω, το κρατάω τόσες μέρες μέσα μου», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Αν δείτε την υπουργική απόφαση την έχω υπογράψει εγώ και η γεν. γραμματέας του υπουργείου. Δεν την υπέγραψε κανένας από την ιεραρχία του υπουργείου, διότι θεωρούν ότι θα μας φύγει κανένας πόντος και θα φύγουν από τις αρχές του ασφαλιστικού συστήματος. Ότι πώς δίνεις έτσι συντάξεις;». Και κατέληξε: «Υπάρχουν αυτοί που λένε γιατί δεν δίνουμε συντάξεις σ’ αυτούς που χρωστάνε και πάνω από 20.000, αλλά από την άλλη εγώ ξέρω ότι κι αυτά που δίνω τα υπογράφω μόνος μου. Δεν το έχω πει καθόλου αυτό μέχρι τώρα».

Ο σύλλογος υπαλλήλων της Γενικής Γραμματίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων χαρακτηρίζει τις δηλώσεις «ατυχείς» και ζητεί από τον κ. Χατζηδάκη να ανακαλέσει. Επίσης ζητεί να δημοσιεύσει το Σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την προκαταβολή της σύνταξης με τις αιτιολογημένες επιφυλάξεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων (υπογεγραμμένη από τον Γενικό Διευθυντή με διατυπωμένη την επιφύλαξή του και των υπηρεσιακών παραγόντων όπως το άρθρο 25 του υπαλληλικού κώδικα επιτάσσει), προκειμένου να μην αιωρούνται έωλες κατηγορίες. Κι επισημαίνει πως σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούν να το δημοσιοποιήσουν οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως η υπηρεσία έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις της και για άλλο εξίσου σημαντικό θέμα που αυτή τη στιγμή είναι σʼ εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, οι επιφυλάξεις αφορούν και την εξίσου σημαντική υπουργική απόφαση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων για τους συνταξιούχους πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, βάσει της οποίας θα πρέπει, μετά το Πάσχα, να καταβληθούν αυξημένες συντάξεις σε περίπου 150.000 συνταξιούχους, μαζί με αναδρομικά πολλών (πάνω από 21) μηνών.

Για την απόφαση αυτή, οι επιφυλάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να αφορούν κατά κύριο λόγο τη διάταξη του άρθρου 4, που προβλέπει την αναπροσαρμογή περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων, καθώς κάτι τέτοιο επισημαίνουν οι υπηρεσιακοί, δεν προβλέπεται από το νόμο, αλλά και τη διάταξη του άρθρου 7 που θεωρούν πως νομιμοποιεί την ορθότητα του επανυπολογισμού ακόμη και στην περίπτωση χορήγησης περισσότερων της μίας εθνικών συντάξεων. Παράλληλα, επισημαίνουν πως εάν έχει γίνει λάθος στον αρχικό επανυπολογισμό, η αναπροσαρμογή με το νέο ποσοστό θα γίνει επί εσφαλμένων στοιχείων.

Όσο για την απόφαση που αφορά την προκαταβολή σύνταξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ευρύτερες και αφορούν το σύνολο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καθώς οι υπηρεσιακοί εκτιμούν ότι βρίσκεται εκτός των προβλέψεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, διότι δεν θα διενεργείται διασταύρωση στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ με τον φυσικό φάκελο του ασφαλισμένου και αυτό πιθανώς να προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση του Φορέα. Στην πράξη, η μεγαλύτερη ένσταση των υπηρεσιακών αφορά τις πιθανότητες των ασφαλισμένων που θα λάβουν προκαταβολή, ενώ δεν δικαιούνται καν σύνταξη.

Οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας αναφέρονται στο άρθρο 25 του υπαλληλικού κώδικα, ως ασπίδα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο όπως τονίζουν δεν αποτελεί απλά δικαίωμα αλλά υποχρέωση του δημόσιου υπαλλήλου να διαφωνεί για τη νομιμότητα μιας απόφασης της πολιτικής ηγεσίας και να εκφράζει εγγράφως τις διαφορετικές απόψεις και προτάσεις του.

Και εκφράζουν την απορία τους, «πώς ο κ. Χατζηδάκης στρέφεται κατά των στελεχών του υπουργείου του συλλήβδην, εκθέτει θεσμικά μια ολόκληρη υπηρεσία και αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση των υπαλλήλων να εκφράζουν τις απόψεις τους».

Τέλος, ο σύλλογος εργαζομένων εκφράζει δυσαρέσκεια αλλά και καχυποψία, εκτιμώντας ότι δηλώσεις περί «πόντου», «σαράβαλου ΕΦΚΑ» και «βασανισμού των ασφαλισμένων» πιθανότατα να αποτελούν προκατασκευασμένο σκηνικό, προάγγελο των προειλημμένων αποφάσεων για υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την ιδιωτικοποίησή της και την ανάθεσή της σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Για να καταλήξουν πως «εάν διαχρονικά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες λάμβαναν υπόψη τις τεκμηριωμένες διαφωνίες των υπηρεσιακών παραγόντων, τόσο το ασφαλιστικό σύστημα όσο και ο ΕΦΚΑ θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v