Υψηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία

Πώς κατανέμονται οι πληρωμές ανά περιφέρεια. Πρώτη η Αττική, αλλά φαίνεται να υστερεί σε σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Πόσα έχουν δοθεί ανά θεματικό στόχο του ΕΣΠΑ.

Υψηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία

Πρωταθλήτρια, με βάση τον πληθυσμό της, αναδεικνύεται ως προς την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς έως το τέλος του 2020 εισέπραξε σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων. Αντίθετα, η περιφέρεια Αττικής, αν και έχει ακριβώς τον διπλάσιο πληθυσμό από την Κεντρική Μακεδονία (3,8 εκατ. έναντι 1,9 εκατ. κατοίκων), έχει λάβει πόρους 2,95 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, σε απόλυτα νούμερα, ναι μεν η Αττική κατέχει την «πρωτιά», ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά και τα οικονομικά δεδομένα, προκύπτει σαφώς μια υστέρηση σε σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές ανά περιφέρεια αφορούν κάθε δαπάνη που εντάσσεται στους 12 θεματικούς στόχους του ΕΣΠΑ. Δηλαδή περιλαμβάνονται οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική, υποδομές, προμήθειες αλλά και ενισχύσεις-επιχορηγήσεις επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σύνολο των πόρων που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται στα 12,6 δισ. ευρώ, με τις δύο προαναφερθείσες περιφέρειες να έχουν εισπράξει αθροιστικά 5,65 δισ. ευρώ.

Για τις υπόλοιπες περιφέρειες, η κατανομή των πληρωμών είναι περίπου ανάλογη με τα πληθυσμιακά τους κριτήρια, με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ξεχωρίζει καθώς έχει λάβει κονδύλια ύψους 1,03 δισς. ευρώ.

Στην τέταρτη θέση ως προς την απορρόφηση βρίσκεται η περιφέρεια Θεσσαλίας με 872 εκατ. ευρώ και στην πέμπτη η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 827 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 752 εκατ. ευρώ, η Κρήτη με 741 εκατ. ευρώ και η περιφέρεια Ηπείρου με 732 εκατ. ευρώ. Σε Πελοπόννησο καταγράφονται 484 εκατ. ευρώ, σε Νότιο Αιγαίο 468 εκατ. ευρώ, σε Δυτική Μακεδονία 385 εκατ. ευρώ και στο Βόρειο Αιγαίο 348 εκατ. ευρώ.

Στην τελευταία θέση, με πληρωμές της τάξεως των 341 εκατ. ευρώ, βρίσκεται η περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι δαπάνες ανά θεματικό στόχο

Σε ό,τι αφορά τους 12 θεματικούς στόχους, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με πληρωμές 3,735 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο θεματικός στόχος Οικονομία Χαμηλών Ρύπων με πληρωμές 1,509 δισ. ευρώ και στην τρίτη η Απασχόληση, με 1,404 δισ. ευρώ.

Πληρωμές άνω του 1 δισ. ευρώ έχουν λάβει παρεμβάσεις των θεματικών στόχων Βιώσιμες Μεταφορές με 1,303 δισ. ευρώ, η Κοινωνική Ένταξη με 1,297 δισ. ευρώ, η Προστασία Περιβάλλοντος με 1,162 δισ. ευρώ και η Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση με 1,031 δισ. ευρώ.

Στους υπόλοιπους θεματικούς στόχους οι πληρωμές κατανέμονται ως εξής:

  • Έρευνα Καινοτομία και Τεχνολογία 168,5 εκατ. ευρώ
  • Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών 315,2 εκατ. ευρώ
  • Κλιματική Αλλαγή - πρόληψη 149,4 εκατ. ευρώ
  • Μεταρρύθμιση Δημόσιες Διοίκησης 120,7 εκατ. ευρώ
  • Τεχνική Βοήθεια 404,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v