Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Ειδική συζήτηση στη Βουλή «προκαλούν» 56 βουλευτές, με επερώτηση στον Κ. Χατζηδάκη. Ανοίγουν όλη τη βεντάλια εργασιακών συνθηκών/σχέσεων, ανεργίας, προστασίας από την Covid-19, τηλεργασίας και επιδοτούμενων θέσεων μέσω ΟΑΕΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Εκτός από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες - κυρίως στο λιανεμπόριο - υπάρχουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν ήδη πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας με άγνωστο το εργασιακό και οικονομικό μέλλον.

Με αυτό το σκεπτικό 56 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (περισσότεροι από τους μισούς, δηλαδή, της 86μελούς κοινοβουλευτικής ομάδας) υπό την τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατέθεσαν χθες επερώτηση, με στόχο να “προκαλέσουν” ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για το θέμα.

Αφού σημειώνουν - στο σχετικό κείμενο - ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, την κατηγορούν για ανεπάρκεια στη διεκδίκηση πόρων από το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της εργασίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα λαμβάνει μόλις 2,7 δισ. ευρώ, ενώ η Πορτογαλία 5,6 δισ. ευρώ.

Παραπέμποντας στους αριθμούς, υπογραμμίζουν:

  • Η αγορά εργασίας καταρρέει, το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για την απασχόληση από το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020 έγιναν 844.443 λιγότερες προσλήψεις από το 2019.
  • Το ισοζύγιο του 2020 διαμορφώθηκε στις 93.003 θέσεις εργασίας έναντι 127.664 του 2019, καταγράφοντας μείωση 34.661 θέσεων εργασίας, (141.003 ήταν το 2018).
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ το 64,14% των ανέργων είναι γυναίκες, ενώ χιλιάδες άνεργοι είναι πλέον αόρατοι, καθώς έχουν οδηγηθεί εκτός συστήματος καταγραφής και στήριξης.
  • Στο σχέδιο Πισσαρίδη οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα και όχι ως παραγωγική δύναμη, ενώ προβάλλεται ως αναγκαιότητα η ελαστικοποίηση και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς και η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα.

Ο νέος Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με τις δηλώσεις του κατά την παραλαβή του υπουργείου, επιβεβαίωσε ως βασικές προτεραιότητές του την προώθηση του «εργασιακού νομοσχεδίου», τους άξονες του οποίου είχε παρουσιάσει ο προκάτοχος του Γιάννης Βρούτσης. Κι αυτό διότι στο ν/σχ αποτυπώνεται η αντιμεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις με θεσμοθέτηση την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, την επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ για την επίλυση των συλλογικών διαφορών στον ΟΜΕΔ εις βάρος των εργαζομένων.

Επιπλέον, δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, που πλήττει τον δημόσιο αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, καταργεί την αλληλεγγύη των γενεών, μεταφέρει το βάρος στους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους και καταδικάζει τους νέους εργαζόμενους στην ασφαλιστική ανασφάλεια.

Ως εκ τούτων, οι “56” βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προκαλούν τον κ.Χατζηδάκη να απαντήσει, από το βήμα της Βουλής, εάν θα προχωρήσει στην προώθηση του “νομοσχεδίου Βρούτση”.

Επιπλέον, θέτουν ζητήματα, όπως:

  • Να αναγνωρισθεί ως επαγγελματική ασθένεια η COVID-19 εάν η μόλυνση γίνεται σε εργασιακό χώρο.
  • Να αναγνωριστούν στην πράξη και πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των εργολαβικών εργαζόμενων, οι οποίοι στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των έμμεσων εργοδοτών τους.
  • Να θεσπιστεί άμεσα πλαίσιο κανόνων που να διέπουν την τηλεργασία και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Να γίνει η αναγκαία αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς αποδείχτηκε ότι η θέση της ΝΔ για διπλάσια θετική μεταβολή σε σχέση με το ΑΕΠ μπορεί να καθηλώσει τα εργατικά εισοδήματα σε περιόδους στασιμότητας και ύφεσης.
  • Να παραταθούν, για όλο το χρονικό διάστημα που θεσπίζονται περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ΣΣΕ (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Διαιτητικές Αποφάσεις) κάθε είδους των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει τους επόμενους μήνες.
  • Να διεκδικήσει η κυβέρνηση μεγαλύτερη ενίσχυση μέσα από το πρόγραμμα SURE που να αντιστοιχεί στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.
  • Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης, ιδίως των μακροχρόνια ανέργων, των γυναικών και των νέων.
  • Να επαναληφθεί για το 2021 η πρόσκληση σε Κοινωφελή εργασία με δικαιούχους δήμους, φορείς αυτοδιοίκησης, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε το πάγωμα αυτών των προσκλήσεων που αφορούν άνω των 36.000 συμπολιτών μας.
  • Να ενταχθούν κλάδοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ενδεικτικά: υγειονομικοί στο ΕΣΥ, ταχυδιανομείς κ.α.) που ειδικότερα και λόγω της πανδημίας αποδείχτηκε ότι πρέπει να περιληφθούν στην εν λόγω κατηγορία.
  • Να προχωρήσει η κυβέρνηση στη θεσμοθέτηση προγράμματος επιδοτούμενης εργασίας και επιμόρφωσης μέσω του ΟΑΕΔ για δεκάδες χιλιάδες άνεργους πολίτες που ανήκουν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στις ομάδες υψηλού και ενδιάμεσου υγειονομικού κινδύνου ώστε να μπορούν να εργαστούν σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με τα πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ή και αποκλειστικά εξ αποστάσεως.
  • Να εκπονηθεί πρόγραμμα υγειονομικής προστασίας για τους εργάτες γης που θα έρθουν στη χώρα μας για τις ανάγκες της καλλιεργητικής περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v