Διατάξεις με τις οποίες προωθούνται λύσεις σε σημαντικά προβλήματα στον τομέα της πρόνοιας περιλαμβάνει ο νόμος που ψηφίστηκε χθες. Νόμος, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τις διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη ρύθμιση των κορωνο-χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ αλλά και το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί τον Δεκέμβριο στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Αρμόδια για τις περισσότερες διατάξεις, οι οποίες όμως «κρύφτηκαν» στη σκιά των ασφαλιστικών παρεμβάσεων, είναι η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, σύμφωνα με την οποία, στόχος της μεταρρύθμισης είναι η πρόνοια να λειτουργήσει ως ενεργητικός μοχλός για την προώθηση αλλαγών στην κοινωνία και όχι απλά ως ένας παθητικός μηχανισμός απονομής επιδομάτων.
Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις δίνουν ανάσα σε δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων που λόγω της πανδημίας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχές, καθώς προβλέπεται τρίμηνη παράταση στην καταβολή όσων επιδομάτων λήγουν, λόγω του lockdown και της δυσκολίας επανεξέτασης των δικαιούχων από τις αρμόδιες επιτροπές ΚΕΠΑ.
Παράλληλα, κι εκτός από την εμβληματική διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, για το 2021, ο νόμος περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της πρόνοιας, με αιχμή την ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, την παράταση στην υποβολή αιτήσεων για το επίδομα γέννας, αλλά και θέματα στεγαστικής πολιτικής.
Στο ίδιο νομοσχέδιο άλλωστε κατατέθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική βοήθεια που θα λάβουν 482.335 ευάλωτοι πολίτες, στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για την καταβολή διπλού ποσού, στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.
Αναλυτικά και σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, με στόχο την περαιτέρω υγειονομική θωράκιση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων μέσα στην τρέχουσα πανδημία, αξιοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια, που εκτιμώνται σε ύψος περίπου 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα διανεμηθεί υγειονομικό υλικό (μάσκες-γάντια) στο σύνολο του προσωπικού όλων των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και θα καλυφθεί το κόστος διεξαγωγής rapid tests σε όλους τους εργαζόμενους, μία φορά την εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε όσους γονείς δεν πρόλαβαν ή δεν έκαναν σωστά την αίτησή τους, λόγω δικού τους σφάλματος ή σφάλματος των υπηρεσιών των νοσοκομείων, να μπορέσουν να το λάβουν. Πρόκειται για επίδομα 2.000 ευρώ ως βοήθημα στους νέους γονείς, με στόχο τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού τον πρώτο χρόνο του παιδιού, αλλά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Ο φετινός προϋπολογισμός του επιδόματος γέννησης είναι 123 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για το 2021 φτάνει στα 160 εκατ. ευρώ. Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί περίπου 82,6 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 52.876 δικαιούχους. Όπως μάλιστα αποκάλυψε η κα Μιχαηλίδου, το επίδομα γέννας είναι ένα από τα επιδόματα που θα μπορούσε να καταβάλλεται κατά ένα μέρος του, με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας.
Με άλλη διάταξη, άστεγοι και γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας μπορούν να καταστούν δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Εκτιμάται ότι περίπου 400 πολίτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ξενώνες φιλοξενίας και έως τώρα έμεναν έξω από την κάλυψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, και πλέον, θα υποστηριχθούν για πρώτη φορά από την πολιτεία για την επανένταξή τους.
Επίσης, περιλαμβάνονται δράσεις στεγαστικής πολιτικής, όπως τη μόνιμη θεσμοθέτηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», ενώ και για τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους πολίτες που λαμβάνουν επίδομα στεγαστικής συνδρομής δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος.
Αλλά και στους υπόλοιπους τομείς του υπουργείου Εργασίας, υπήρξαν τροπολογίες. Έτσι, μεταφέρεται στις 31 Μαρτίου του 2021 η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις για όσους μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2019. Η σχετική τροπολογία ψηφίζεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής και καθορίζει τον τρόπο πληρωμής των χρεωστικών υπολοίπων 800.349 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, τα οποία προέκυψαν από την εκκαθάριση των οφειλών τους για το έτος 2019. Το μέσο χρεωστικό υπόλοιπο εκτιμάται σε 1.355 ευρώ και η καταβολή των 5 μηνιαίων δόσεων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών μερίδων κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της πολύπλοκης και γραφειοκρατικής διαδικασίας υπολογισμού και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Να σημειωθεί ότι από 1/1/2020, 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες επιλέγουν στην αρχή κάθε έτους την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν με βάση την οικονομική τους δυνατότητα, όπως προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος Βρούτση (ν.4670/2020). Εχθές, αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Οκτωβρίου 2020 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η διοίκηση του φορέα, στα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου περιλαμβάνονται προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εισφορών περιόδου Ιανουαρίου 2020 έως Σεπτεμβρίου 2020.
Με άλλες τροπολογίες νομοθετείται εκ των υστέρων το θεσμικό πλαίσιο για τις αναστολές συμβάσεων Νοεμβρίου. Ορίζεται πως οι αναστολές Νοεμβρίου αφορούν εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου και πως το χρονοδιάγραμμα των αναστολών ακολουθεί τις ημερομηνίες επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ανά περιφερειακή ενότητα. Επίσης ορίζεται ότι βάση υπολογισμού της ειδικής αποζημίωσης είναι τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, ενώ παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού.
Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς έως 30 Ιουνίου 2021 της ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή από τον Μάρτιο έως 31/12, αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα.