ING: Οι αδυναμίες και οι ευκαιρίες της Ελλάδας το 2021

Ο τομέας των υπηρεσιών που σχετίζεται με τον τουρισμό αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας. Κρίσιμη η εισροή επιχορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προβλέπει ύφεση 8,5% και φτωχή ανάκαμψη 2,2% το 2021.

ING: Οι αδυναμίες και οι ευκαιρίες της Ελλάδας το 2021

Η ING για τις παγκόσμιες προοπτικές του 2021, εξηγεί ότι η ο κλάδος των υπηρεσιών που σχετίζεται με τον τουρισμό στην Ελλάδα αποτελεί το μεγάλο σημείο ευπάθειας για την ελληνική οικονομία και η μετάβαση προς την ανάκαμψη θα μπορούσε να βοηθηθεί από την εισροή των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα θετικά, το 2021 θα είναι το έτος που οι επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων. Δεδομένου του σημαντικού μεριδίου των κεφαλαίων που έχει η Ελλάδα, αυτά ενδέχεται να λειτουργήσουν ως επιταχυντής ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε αν τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στα μάτια των ξένων επενδυτών, επισημαίνει η ING. Εάν συμβαίνει αυτό, τονίζει, οι πιθανότητες είναι ότι η ανάπτυξη, το 2022 θα αποδειχθεί καλύτερη από το 2021.

Η ING επισημαίνει ότι τα δημοσιευμένα στοιχεία για την απασχόληση τον Αύγουστο υποδηλώνουν ότι τα μέτρα στήριξης, ενώ στηρίζουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας, δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν την πτώση της απασχόλησης.

Με το ποσοστό ανεργίας στο 16,8%, η εγχώρια ζήτηση φαίνεται να δρα ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η ING εκτιμά πως η ύφεση στο γ’ τρίμηνο σε ετήσια βάση θα κινηθεί στο 8,3% ενώ το δ’ τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9,7% και -8,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οπότε, για το σύνολο του 2020 η ύφεση τοποθετείται στο 8,5%, ενώ η ανάκαμψη το 2021 στο 2,2% και το 2022 στο 3,4%. Ο πρωθυπουργός της χώρας, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ότι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 ασκεί υπερβολική πίεση στο σύστημα υγείας, ανακοίνωσε πρόσφατα ένα lockdown τριών εβδομάδων σε εθνικό επίπεδο. Όπως και σε άλλες χώρες, σημειώνει η ING, αυτή είναι μια πιο ήπια εκδοχή από εκείνες του Απριλίου και του Μάϊου, αλλά θα είναι αρκετή για να περιορίσει την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της εγχώριας ζήτησης.

Στο ελληνικό ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο προκλήθηκε σοκ, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 14% σε τριμηνιαία βάση η οποία αντανακλούσε την επίδραση των μέτρων περιορισμού σε μια οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω του πολύ υψηλού μεριδίου των τουριστικών δραστηριοτήτων. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στην κινητικότητα επηρέασαν σημαντικά την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές τουριστικών υπηρεσιών. Οι ίδιοι παράγοντες θα περιορίσουν το περιθώριο για ανάκαμψη στο ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με άλλες χώρες της EE, εξηγεί η ING.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας είναι απίθανο να εξαλειφθεί έως τις αρχές του 2021. Σε περίπτωση εμβολιασμού του πληθυσμού, το 2021 μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά που η Ελλάδα θα βρει έναν τρόπο να περιορίσει τα έκτακτα μέτρα ενώ θα προετοιμαστεί για μια αυθεντική ανάκαμψη της οικονομίας. Φρέσκοι πόροι θα χρειαστούν και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αυτό θα περιορίσει το περιθώριο ουσιαστικής βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, κατά την ING.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v