Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του ευρώ

Αβάσιμη είναι η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στο καταναλωτικό κοινό για πλαστά ευρώ, διευκρινίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα τα κριτήρια εντοπισμού τους. Δείτε το συνοδευτικό αρχείο.

ΤτΕ: Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του ευρώ
Αβάσιμη είναι η ανησυχία για πλαστά ευρώ, διευκρινίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα τα κριτήρια εντοπισμού τους. *

Ειδικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα για την κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ στην ελληνική αγορά, η Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει ότι ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα παραμένει σημαντικά μικρότερος του αριθμού των πλαστών χαρτονομισμάτων δραχμών που είχαν παρουσιαστεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά, το 2001 εντοπίστηκαν 44 πλαστά χαρτονομίσματα (δραχμές) ανά ένα εκατομμύριο κυκλοφορούντων. Το 2002 αντίστοιχα εντοπίστηκαν 6 πλαστά χαρτονομίσματα (ευρώ) ανά ένα εκατομμύριο κυκλοφορούντων.

Σύμφωνα δε, με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) παρόμοια εκτίμηση υπάρχει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο συνολικός αριθμός πλαστών χαρτονομισμάτων που είχαν καταγραφεί στο πρώτο εξάμηνο του 2002 σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης ήταν 21.965 και αντιπροσωπεύουν απειροελάχιστο ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των κυκλοφορούντων γνησίων χαρτονομισμάτων, που στο τέλος Ιουνίου 2002 ήταν 7,2 δισεκατομμύρια τεμάχια. Η εξέλιξη είναι ανάλογη και στο δεύτερο εξάμηνο του 2002.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο, επισημαίνει η ΤτΕ, ότι ακόμη και οι καλύτερες απομιμήσεις που έχουν παρουσιαστεί ως τώρα, είναι ανιχνεύσιμες από όποιον επιχειρεί μια προσεκτική εξέταση, εντοπίζοντας δηλαδή τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας με την αφή και τον οπτικό έλεγχο.

Το Σύστημα Παρακολούθησης της Παραχάραξης που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκεντρώνει λεπτομερείς πληροφορίες τόσο για την ποσότητα όσο και την ποιότητα των πλαστών που εμφανίζονται.

Στην Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης της Παραχάραξης της Τράπεζας της Ελλάδος και το Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης (ΕΚΑ) της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία αποτελούν μέρη του παραπάνω Συστήματος, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Τα χαρτονομίσματα ευρώ, όπως υπενθυμίζει η ΤτΕ, περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό χαρακτηριστικών ασφαλείας που μπορούν εύκολα να εντοπίζονται και από το ευρύ κοινό.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι:

1. Το υδατογράφημα

2. Η ταινία ασφαλείας

3. Ολόγραμμα (σε λωρίδα ελάσματος για χαρτονομίσματα των 5,10 και 20 Ευρώ και σε τμήμα ελάσματος για χαρτονομίσματα των 50, 100, 200 και 500 Ευρώ.)

4. Ιριδίζουσα λωρίδα (στο πίσω μέρος των χαρτονομισμάτων των 5,10 και 20 Ευρώ)

5. Μελάνη μεταβλητού χρωματισμού (στην αριθμητική αξία, που αναγράφεται στο πίσω και κάτω μέρος των χαρτονομισμάτων 50, 100, 200 και 500 Ευρώ)

Πέραν αυτών των κριτηρίων ανίχνευσης γνησιότητας υπάρχουν και άλλα, τα οποία ανιχνεύονται με μηχανικά μέσα και σχετίζονται με χημικά στοιχεία χαρτιού και μελανιού.

Είναι προφανές ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των χαρακτηριστικών αφενός προστατεύει τον χρήστη του Ευρώ και αφετέρου περιορίζει τις δυνατότητες παραχάραξής του.

Συνεπώς δεν θα πρέπει να αρκείται κανείς, συναλλασσόμενος ή ταμίας, στην εξέταση ενός και μόνο χαρακτηριστικού προκειμένου να αποφαίνεται περί της γνησιότητας του χαρτονομίσματος.

Ως εκ τούτου έλεγχος γνησιότητας χαρτονομισμάτων που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις συσκευές που κυκλοφορούν σήμερα ευρέως στην αγορά και οι οποίες ελέγχουν με υπεριώδη ακτινοβολία μόνον ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό ασφαλείας, δεν θα πρέπει να κρίνεται ως επαρκής, είτε λόγω της ποιότητας και των δυνατοτήτων του μηχανήματος, είτε λόγω της φυσιολογικής φθοράς του χαρτονομίσματος από τη χρήση, που ενδέχεται να έχει επηρεάσει τις ιδιότητες και την ισχύ του σήματος που εκπέμπουν οι φθορίζουσες ουσίες που εμπεριέχονται στην ειδική μελάνη εκτύπωσης ή και στην χημική σύσταση του χαρτιού.

* Το αρχείο της ΤτΕ για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων σε ευρώ δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v