Δικαίωμα να υποβάλουν μονομερώς αίτηση για αναστολή σύμβασης και εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας δίνει νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας.
Είχε προηγηθεί τετράωρη συνάντηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), σε μια προσπάθεια να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις και να μπορέσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν μείνει χωρίς δουλειά να λάβουν κάποια από τις παροχές της πολιτείας.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, μετά την πολύωρη συνάντηση:
- Λύθηκε το πρόβλημα που υπήρχε στο σύστημα «Εργάνη» και δεν έβγαζε τα στοιχεία του εργοδότη. Τώρα οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν κανονικά τη σχετική αίτηση.
- Όσοι εργαζόμενοι στον τουρισμό δούλεψαν πέρυσι για πρώτη φορά σε ξενοδοχεία και δεν πήραν εποχικό βοήθημα ή επίδομα ανεργίας, επίσης αποκτούν πια δικαίωμα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.
- Ξεκαθαρίστηκε ότι όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, θα δικαιούνται μείωσης ενοικίου.
- Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εποχικά σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, απέκτησαν το δικαίωμα να υποβάλουν μονομερώς αίτηση για αναστολή σύμβασης, στην περίπτωση που τα ξενοδοχεία είναι κλειστά.
Όπως έγινε γνωστό από την ΠΟΕΕΤ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημερώθηκε εκτενώς και για τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού. Στόχος είναι εντός των επόμενων ημερών να ανακοινωθεί ειδική ρύθμιση και για τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου κλάδου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μονομερή υπεύθυνη δήλωση οφείλουν να υποβάλουν και οι εποχικά εργαζόμενοι που κατά τον περασμένο χρόνο απασχολούνταν σε ξενοδοχεία ή καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, εφόσον δεν έχουν επαναπροσληφθεί.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οφείλουν όμως να υποβάλουν μόνοι τους δήλωση στο σύστημα Εργάνη. Αντίστοιχα δήλωση πρέπει να υποβάλουν και οι εργαζόμενοι που, ναι μεν επαναπροσλήφθηκαν εντός του καλοκαιριού, όμως λόγω του κορωνοϊού η επιχείρηση έκλεισε νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Αυτοί δικαιούνται αποζημίωσης για το διάστημα από το κλείσιμο της επιχείρησης έως και τις 30/9.
Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, 12μηνης λειτουργίας, που επαναπροσέλαβαν εποχικά απασχολούμενους, μπορούν να τους θέσουν σε αναστολή σύμβασης από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι 30/9/2020. Μπορούν επίσης να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εν λόγω εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, οι εργοδότες πρέπει να το γνωστοποιήσουν στο σύστημα Εργάνη πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας. Το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας θεωρείται χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες-επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020. Όπως μπορούν να κάνουν χρήση και του μηχανισμού «Συν-Εργασία», εφόσον βέβαια οι επαναπροσλήψεις έχουν γίνει έως το τέλος Μαΐου και αφορούν πλήρη απασχόληση.
Σε περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή αίτησης/δήλωσης για την ένταξή τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον μηχανισμό και εφεξής.