Ασφαλιστικό: Aνατροπές στις συντάξεις φέρνει νομοσχέδιο-σκούπα

Τι θα προβλέπει για εφάπαξ και προσωρινές συντάξεις. Πώς οι δικαιούχοι που από το 2016 και μετά λαμβάνουν προσωρινή θα δουν αυξήσεις, πριν εκδοθεί η οριστική σύνταξή τους. Τι θα γίνει με το εφάπαξ. Πότε θα δικαιούνται προκαταβολή.

Ασφαλιστικό: Aνατροπές στις συντάξεις φέρνει νομοσχέδιο-σκούπα

Νέο νομοσχέδιο-σκούπα, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα όπως η αύξηση της προσωρινής σύνταξης και η προκαταβολή του εφάπαξ.

Μιλώντας χθες στο Mega, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποκάλυψε ότι το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης θα διευρυνθεί από 50%, που είναι σήμερα, στο 80%, για μια σειρά συνταξιούχων που βρίσκονται σε αναμονή της οριστικής τους σύνταξης ενώ, παράλληλα, θα διευρυνθούν και οι κατηγορίες που τη λαμβάνουν. Επίσης, θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα προκαταβολής στο εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου, που δεν αποκλείεται να περιληφθούν και οι αλλαγές στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, θα προβλέπεται ότι για αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά, ήτοι τον Μάιο του 2016, ο υπολογισμός του ποσού της προσωρινής σύνταξης θα αλλάξει, ώστε το τελικό ποσό να αυξηθεί.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που ήδη λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Συνολικά, σήμερα, καταβάλλονται περίπου 37.000 προσωρινές συντάξεις. Κάποιες από αυτές, που οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν κατατεθεί με χειρόγραφο τρόπο από τον Μάιο του 2016 και μετά, έχουν υπολογιστεί στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών κατά τους 12 τελευταίους μήνες ασφάλισης. Αυτούς ουσιαστικά θα αφορά η νέα διάταξη, που θα αυξάνει το ποσοστό στο 80%, και μάλιστα αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2017 και μετά, όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης δικαιούνται το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως αυτό προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Όσο για την αύξηση των δικαιούχων που προανήγγειλε ο κ. Βρούτσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται και οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα για προσωρινή σύνταξη. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της προσωρινής κατ’ αντιστοιχία με τη μείωση της οριστικής σύνταξης, στην περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στην προκαταβολή του εφάπαξ βοηθήματος. Αυτή θα δίνεται, σύμφωνα με το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, αμέσως μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης για τη χορήγηση της κύριας σύνταξης στους άμεσα ασφαλισμένους.

Ερωτηθείς για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζεται με την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού για να αυξηθεί η ταχύτητα απονομής των συντάξεων και με την ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ. «Εντός του Ιουλίου, θα παρουσιαστεί επίσημα η ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι έως σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 3.000 συντάξεις με το ψηφιακό σύστημα ΑΤΛΑΣ, χωρίς να έχουν απονεμηθεί καθώς αξιολογούνται. Όπως διευκρίνισε, το 40% των νέων συντάξεων, δηλαδή των συντάξεων του ΟΓΑ και της αιτίας θανάτου, θα εκδίδονται πλέον ψηφιακά.

Σχετικά με τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία», ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως έως τώρα, πάνω από 4.700 επιχειρήσεις και περίπου 50.000 εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό και πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, και η διεύρυνση της στήριξης των εργοδοτικών εισφορών αλλά και του χρόνου επιδότησης.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στην παράταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για τους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, προκειμένου να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, έως τις 7 Ιουλίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συνολικά έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθούν οι απώλειες στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v