Αξιωματούχος Κομισιόν: Οκτώβριο «κληρώνει» για την ελληνική οικονομία

Πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε το βάθος της ύφεσης, αναφέρει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν. Μεταφέρεται η απόφαση για τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Γιατί ο Οκτώβριος είναι ορόσημο και για τον ESM.

Αξιωματούχος Κομισιόν: Οκτώβριο «κληρώνει» για την ελληνική οικονομία

Η επόμενη μεγάλη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όπου μέτρα και στόχοι θα περάσουν από κόσκινο, μετατίθεται από τον Ιούνιο στον Οκτώβριο του 2020, ανέφερε αποκλειστικά στο Euro2day.gr υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Προ κορωνοϊού, η μεγάλη αξιολόγηση θα γινόταν τον Ιούνιο και ενώ η μεγάλη μάχη θα παιζόταν στο πώς θα διοχετεύονταν τα κονδύλια αυτά (ποια θα πήγαιναν για τη μείωση του χρέους και ποια σε επενδυτικά projects), ο κορωνοϊός έβαλε στοπ και σε αυτή την εξέλιξη.

Μετά και την έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα κονδύλια των 640 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν στο Eurogroup του Ιουνίου, εάν και εφόσον δεν υπάρξει ένσταση της τελευταίας στιγμής από πλευράς υπουργών Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν, ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να ανακοινώσει ότι τα 640 εκατ. ευρώ θα πάνε στα ταμειακά διαθέσιμα λόγω της κρίσης, κάτι που φαίνεται πως υποστηρίζει και η Κομισιόν αλλά και το EuroWorkingGroup. Παραδέχθηκε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να έχουμε εικόνα για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία και ανέφερε ότι η πρώτη μεγάλη αξιολόγηση για την Ελλάδα θα γίνει τον Οκτώβριο. Τότε, εκτός από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021, αναμένεται να υπάρξει και πιο ξεκάθαρη εικόνα του ΑΕΠ μετά την τουριστική περίοδο. Αμέσως μετά, ανέφερε η εν λόγω πηγή, η Κομισιόν θα επανεξετάσει το ύψος της ύφεσης τόσο για το 2020 όσο και για τις προβλέψεις για το 2021 και 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα περάσουν από κόσκινο και τα έκτακτα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις, εάν διαπιστωθεί ότι κάποια από αυτά δεν μπαίνουν στο πλαίσιο των άμεσων επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση.

Η Κομισιόν έχει ενημερωθεί ότι κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει σε επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, μειώσεις φόρων, διαγραφές δανείων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις της κρίσης της Covid-19. 

«Όλα αυτά θα εξεταστούν με μεγάλη λεπτομέρεια καθώς δεν μπορούμε να ξεχειλώσουμε τους κανόνες πλαισίου της ΕΕ πέραν των συμφωνηθέντων», ανέφερε ο αξιωματούχος της Κομισιόν. Όσο δε αφορά στην Ελλάδα, η πηγή ρωτήθηκε για το εάν πιστεύει ότι η χώρα μας θα χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM, που συνοδεύεται με αυξημένη εποπτεία.

«Θα έχουμε μια πρώτη εικόνα τον Οκτώβριο, μια καλύτερη εικόνα τον Δεκέμβριο και μια ξεκάθαρη εικόνα για το 2020, τον Φεβρουάριο του 2021. Εκεί θα φανεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα ευρωπαϊκή στήριξη», ανέφερε ο αξιωματούχος. Χαιρέτησε πάντως την ξεκάθαρη πρόθεση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να προβεί σε δανεισμό από τις αγορές δύο ακόμα φορές μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να αποφύγει τον ESM. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ESM δεν μπορεί να αποκλειστεί από τώρα, καθώς δεν γνωρίζουμε το βάθος της ύφεσης και το εάν θα υπάρξει νέο κύμα διάδοσης της Covid-19 τον χειμώνα, όπως αναφέρουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες.

Όσο για ορισμένες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα λάβει 10 δισεκατομμύρια ευρώ από ταμείο στήριξης μέσω ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-2027, ο αξιωματούχος της Κομισιόν υποστήριξε ότι αυτά τα νούμερα «είναι πολύ πρώιμα», γιατί η γαλλογερμανική πρόταση δεν αναμένεται να περάσει ως έχει.

«Έχουμε μπροστά μας μεγάλη διαπραγμάτευση και ας μην προτρέχουμε. Εάν κράτη-μέλη έχουν αυξημένες ανάγκες έως το 2022, θα πρέπει να κάνουν χρήση του έκτακτου μηχανισμού του ESM, που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό τον λόγο», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v