Ποιοι επαγγελματίες μπορούν να βγάλουν ηλεκτρονικά ασφαλιστική ενημερότητα

Βήμα προς βήμα η διαδικασία έκδοσης αποδεικτικού χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου. Για ποιους ισχύει άμεσα. Αναλυτικά οι προϋποθέσεις. Τι προβλέπεται σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν δικαιούται ενημερότητα.

Ποιοι επαγγελματίες μπορούν να βγάλουν ηλεκτρονικά ασφαλιστική ενημερότητα

Ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας, θα μπορούν να λαμβάνουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, αποφορτίζοντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Προσοχή, όμως, αρχικά, η εφαρμογή αφορά μόνο νέους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα μη μισθωτούς ασφαλισμένους από το 2017 και μετά, καθώς και παλαιούς, από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Σταδιακά, θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με το γενικό έγγραφο του φορέα, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, το αποδεικτικό θα εκδίδεται για τις πιο κάτω πράξεις και συναλλαγές:

1. Είσπραξη Εκκαθαρισμένων Απαιτήσεων ποσού άνω των 3.000 ευρώ ανά εκκαθαρισμένη απαίτηση.

2. Σύναψη ή ανανέωση συμβάσεων δανείων άνω των 6.000 ευρώ.

3. Συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων.

4. Συμμετοχή ως μέλος σε κοινοπραξία ή ως εταίρος σε ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ.

5. Για την απόκτηση αθλητή.

6. Για μεταβίβαση μεταχειρισμένων επαγγελματικών αυτοκινήτων, μηχανοκίνητων θαλασσίων σκαφών άνω των 5 μέτρων, ελικοπτέρων, ανεμοπτέρων, αεροσκαφών και επαγγελματικών σκαφών αλιείας.

7. Για συμμετοχή εργολήπτη σε δημοπρασία οποιουδήποτε τεχνικού έργου.

8. Μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης, γονικής παροχής ή δωρεάς περιουσίας.

9. Για σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου.

10. Για πώληση ΔΧ αυτοκινήτου.

Για την έκδοση του απαιτούμενη αποδεικτικού για μη μισθωτούς θα διενεργούνται αυτοματοποιημένοι έλεγχοι με βάση τα εκάστοτε τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, θα ελέγχεται η ενημερότητα για το σύνολο των δραστηριοτήτων κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, ως προς:

• Τρέχουσες εισφορές Μη Μισθωτού.

• Βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες στο ΚΕΑΟ εισφορές Μη Μισθωτού.

• Οφειλές στη σάση συμψηφισμών.

• Επιπλέον, ελέγχεται το Μητρώο εργοδοτών e-ΕΦΚΑ για τον εντοπισμό εργοδοτικής ιδιότητας, προκειμένου να αναζητείται Αποδεικτικό Ενημερότητας εργοδότη.

Βέβαια, το αποδεικτικό θα εκδίδεται ανάλογα με τον σκοπό και το αποτέλεσμα των ελέγχων, εφόσον δεν υφίστανται οφειλές ή όταν υπάρχουν οφειλές, είναι σε ρύθμιση η οποία εξυπηρετείται.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι κάθε αποδεικτικό θα φέρει την έγγραφη επιφύλαξη του e-ΕΦΚΑ για την αναζήτηση ασφαλιστικών εισφορών στην περίπτωση που διαπιστωθούν σε μελλοντικό έλεγχο και μπορεί να προσκομιστεί σε μία μόνο συναλλαγή. Σε περίπτωση πολλαπλών συναλλαγών, θα πρέπει να εκδίδονται ισάριθμα με τις συναλλαγές αποδεικτικά.

Το αποδεικτικό που θα εκδίδεται ηλεκτρονικά θα αποτελεί δημόσιο έγγραφο που δεν επικυρώνεται και θα φέρει χρονοσφραγίδα έκδοσης, μηχανογραφική αποτύπωση της υπογραφής του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ ή οποιουδήποτε εξουσιοδοτημένου οργάνου και μηχανογραφική αποτύπωση της σφραγίδας της υπηρεσίας.

Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης, θα εκδίδεται ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο θα αποτυπώνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων για περαιτέρω ενέργειες ασφαλιστικής τακτοποίησης.

Άμεση εφαρμογή

Κατά την πρώτη εφαρμογή, η υπηρεσία απευθύνεται σε ασφαλισμένους οι οποίοι:

• Έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση ως Μη Μισθωτοί, για πρώτη φορά, μετά την 1/1/2017 ή

• Έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση ως Μη Μισθωτοί, πριν την 31/12/2016, σε ένα εκ των π. Φορέων ΟΑΕΕ ή ΟΓΑ.

Η Υπηρεσία θα επεκτείνεται σταδιακά σε ασφαλισμένους που έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης πριν την 31.12.2016 σε άλλους π. Φορείς, ενώ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι διαθέσιμη και σε πιστοποιημένους χρήστες Φορέων και Υπηρεσιών, όπως:

α) Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

β) Δημόσιες Υπηρεσίες και υπηρεσίες φορέων Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίες διενεργούν πράξεις για τις οποίες απαιτείται προσκόμιση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας ή Βεβαιώσεων Οφειλής.

γ) Συμβολαιογράφους που συντάσσουν πράξεις μεταβίβασης ακινήτων λόγω πώλησης, γονικής παροχής, δωρεάς ή σύστασης εμπράγματος δικαιώματος.

δ) Τράπεζες ή Πιστωτικά Ιδρύματα που συνάπτουν ή ανανεώνουν συμβάσεις δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων.

Διαδικασία λήψης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας

Για την υπηρεσία λήψης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας δημιουργήθηκε νέα επιλογή στον Ατομικό Λογαριασμό Μη Μισθωτού ασφαλισμένου, που τηρείται στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, στην περιοχή Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης -> Βεβαιώσεις e-ΕΦΚΑ -> Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας.

Για την πρόσβαση στην Υπηρεσία και την λήψη του ΑΑΕ ακολουθούνται τα πιο κάτω βήματα:

1. Είσοδος στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr.

2. Επιλογή στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ της διαδρομής --> Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας (Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες).

3. Σύνδεση με τη χρήση κωδικών (taxisnet) και αυθεντικοποίηση του χρήστη.

4. Καταχώριση του ΑΜΚΑ.

5. Έλεγχος και επιβεβαίωση από τον αιτούντα των προσωπικών του στοιχείων, όπως εμφανίζονται στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

6. Καταχώριση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

7. Επιλογή του σκοπού για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας (από λίστα).

8. Ανάρτηση του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ασκούμενης ατομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με πρόσφατα επικαιροποιημένα στοιχεία που αντλούνται από την ΑΑΔΕ.

Σε περιπτώσεις μη υποχρέωσης έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ (π.χ. αγροτική δραστηριότητα) ή με ασφαλιστέα ιδιότητα που προκύπτει από συμμετοχή ή σχέση με νομικό πρόσωπο (πχ μέλος ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, διαχειριστής ΙΚΕ) αντί του ΚΑΔ, εμφανίζεται το λεκτικό «Άλλη ασφαλιστέα δραστηριότητα (Αγροτική δραστηριότητα, Συμμετοχή/σχέση με Νομικό πρόσωπο)».

9. Υποβολή αίτησης για την χορήγηση του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας.

10. Εμφάνιση του Αποδεικτικού ή

11. Εμφάνιση ενημερωτικού σημειώματος με τα αποτελέσματα των ελέγχων, εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής του.

Προσοχή. Ασφαλισμένοι που δεν περιλαμβάνονται, κατά την πρώτη εφαρμογή, στους χρήστες της νέας Υπηρεσίας θα εξυπηρετούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v