Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπολογίστε πόσα θα εισπράξετε από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο αλγόριθμος που οδηγεί στο ποσό που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι. Ποια είναι τα ελάχιστα και μέγιστα όρια. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πιστωθούν τα ποσά.

Υπολογίστε πόσα θα εισπράξετε από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Με βασικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου του Μάρτιο, 90.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 450.000 εργαζόμενους θα λάβουν τις επόμενες ημέρες την «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Το ύψος του ιδιότυπου αυτού κρατικού δανείου με κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι κατ’ ελάχιστο 2.000 έως 15.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και φτάνει στο ανώτερο σημείο της τα 500.000 ευρώ για επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε επανάληψη του μέτρου τους επόμενους μήνες, όταν θα υπάρχει και καλύτερη «εικόνα» της πτώσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης προχώρησε στην εξειδίκευση κριτηρίων, δικαιούχων και ύψους ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:

Ύψος: Συνολική δημόσια δαπάνη 1 δισ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Δικαιούχοι: Επιχειρήσεις που δικαιούνται στην πρώτη φάση επιστρεπτέα προκαταβολή είναι όσες έχουν καταθέσει αίτηση (με βάση την υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί) και είτε σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή ή παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

αα) για τις απλογραφικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασίων κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, που στην προκειμένη περίπτωση ισοδυναμεί με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,

ββ) για τις διπλογραφικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Πρόνοια έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου του 2020 ή του πρώτου τριμήνου του 2020 να συγκρίνεται με περιόδους αναφοράς που να προσιδιάζουν στις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Ο αλγόριθμος: Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα, με έναν βασικό αλγόριθμο ως εξής: Λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του κύκλου εργασιών του 2020 με τον κύκλο εργασιών της περιόδου αναφοράς που πολλαπλασιάζεται επί την ποσοστιαία διαφορά εκροών μείον τις εισροές του προηγουμένου έτους και στη συνέχεια από το γινόμενο αφαιρείται ένα ποσό που ισοδυναμεί με τον αριθμό των εργαζομένων που έχει θέσει η επιχείρηση σε αναστολή την 21η Απριλίου 2020 επί 800 δια τρία.

Κριτήρια: Το βασικό κριτήριο είναι η μείωση του τζίρου, όχι ολόκληρη όμως, αλλά αυτή που αντιστοιχεί στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και το περιθώριο κέρδους της (όσο καλύτερα μπορούμε να τα προσεγγίσουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός). Δεν λαμβάνονται υπόψη τα αγαθά και οι υπηρεσίες που συνήθως αγοράζει η εταιρεία από τρίτους, για να προσφέρει τα δικά της αγαθά ή υπηρεσίες, όπως αυτά απεικονίζονται στη διαφορά εκροών-εισροών. Στη συνέχεια, αφαιρούνται μέρος του εργατικού κόστους που έχει αναλάβει το κράτος (τα 800άρια των εργαζομένων σε αναστολή δηλαδή, αλλά μόνο κατά το ένα τρίτο, αφού η μείωση του τζίρου αφορά κατά κύριο λόγο το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου).

Ελάχιστα ποσά. Ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020, τα ελάχιστα ποσά είναι:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους

δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,

ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Ανώτατο ύψος: Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Νέος κύκλος: Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη, όπου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.

Περίοδος χάριτος: Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet.

Επιτόκιο: Το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Ρήτρα μη απολύσεων: Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v