Τι αλλάζει στην ποινική αντιμετώπιση της απάτης με ΦΠΑ

Τα νομοσχέδια που παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας. Τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον Φ.Π.Α. και οι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών.

Τι αλλάζει στην ποινική αντιμετώπιση της απάτης με ΦΠΑ

Τη ποινικοποίηση της διασυνοριακής απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαικής Ένωσης προβλέπει το ένα εκ των δύο νομοσχεδίων που παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Με τις σχετικές ρυθμίσεις εξομοιώνεται η ποινική προστασία της περιουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον Φ.Π.Α. και οι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επίμαχο νομοσχέδιο εχει ως στόχο την ενσωμάτωση ευρωπαικών οδηγιών οι οποίες εκκρεμούν εδώ και ένα χρονο και πέραν της καταπολέμησης της διασυνοριακής απάτης προβλέπει μεταξύ άλλων

-την περαιτέρω προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που είναι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι σε ποινικές δίκες, ή υπόκεινται σε διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης

- την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συγκεκριμένα την ποινικοποίηση της οργάνωσης ή με οποιοδήποτε τρόπο διευκόλυνσης ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία, καθώς και της κλοπής, εκβίασης και πλαστογραφίας που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα.

- δικαστική αρωγή για υπόπτους και κατηγορουμένους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και για καταζητούμενους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Το δεύτερο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τροποποιήσεις που αφορούν στην λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ των οποίων ο ορισμός εισηγητή –δικαστή σε κάθε υπόθεση.

Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα των διοικήσεων των πρωτοδικείων και εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εφόσον υπάρχει ανάγκη, να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ενέργεια και τα προσωπικά δεδομένα. Τα τμήματα αυτά θα έχουν διευρυμένη τοπική αρμοδιότητα και θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους δικαστές έτσι ώστε οι συγκεκριμένες διαφορές, οι οποίες είναι κρίσιμες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και όσο και για τη διεθνή αξιολόγηση του δικαστικού συστήματος, να επιλύονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει επίσης για τα διοικητικά δικαστήρια καθώς διευρύνεται η δυνατότητα σύστασης ειδικών τμημάτων με εξειδικευμένους δικαστές για την εκδίκαση όποιων κατηγοριών διοικητικών διαφορών κρίνεται κάθε φορά σκόπιμο από τους διοικούντες.

Επίσης με στοχο την επιτάχυνση της εφαρμογής των αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών, προβλέπεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση σοβαρών αναπτυξιακών σχεδίων ή στην εφαρμογή κρίσιμων δημόσιων πολιτικών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η ταχεία επίλυση των ως άνω διαφορών αποφασίζεται από το αρμόδιο όργανο του δικαστηρίου κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του από τον αρμόδιο υπουργο Δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v