Μια πολιτική συμφωνία χωρίς όμως να καθοριστούν οι λεπτομέρειες, που έχουν την ουσία ήταν, όπως προέβλεψε το πρωϊ το Euro2day.gr το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ. Ετσι, η Κομισιόν καλείται να καταστρώσει ένα πλάνο και να το παρουσιάσει στους ηγέτες και να… τετραγωνίσει τον κύκλο.
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία–διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας μέσω επιδοτήσεων. Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.
Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε φέρεται να είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι συμφωνήσαμε ότι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται σε πρώτη προτεραιότητα αλλά και να συνεργαστούμε για μια σταδιακή άρση των περιορισμών στις κινήσεις.
Στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο σημείωσε ότι έγινε αποδεκτό το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup προ ημερών και ζητήθηκε όλο το πακέτο να είναι ενεργό από την 1η Ιουνίου.
Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης «ικανού μεγέθους» για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση. Η Κομισιόν αναλαμβάνει να κάνει την πρόταση για τη χρηματοδότησή του. Από την πλευρά του, το Eurogroup θα παρακολουθεί την κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μισέλ δήλωσε την πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι αν δεν υπάρχει κοινή αντίδραση θα διευρυνθούν οι ανισότητες στην ΕΕ και τόνισε ότι θα γίνει ενδελεχής μελέτη της πρότασης. Σημείωσε ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος διαφέρει, καθώς κάποια κράτη μπορούν να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια από άλλα.
Όπως είπε η κρατική ενίσχυση αθροίζεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, αλλά η κατανομή στις επιμέρους χώρες είναι ανισομερής.
Δήλωσε ότι μόνο ένα εργαλείο μπορεί να βοηθήσει: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ που θα συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2021-27 πρέπει να ενισχυθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σημείωσε.
Η Κομισιόν θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια και αυτά να μοιραστούν στις χώρες. Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς και να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, συμπλήρωσε.
Η επικεφαλής της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για το ποια πρέπει να είναι η ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων. Όλα θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν.
Κόντε: Εγιναν βήματα προόδου
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία όπως τόνισε ήταν αδιανόητη πριν από μερικές εβδομάδες.
Σε ανάρτηση του στο Facebook, o κ. Κόντε τόνισε πως η Σύνοδος ήταν ένα «σημαντικό βήμα», διότι τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν την ανάγκη να εισάγουν ένα καινοτόμο εργαλείο για να προχωρήσουν άμεσα την προστασία των ευρωπαϊκών οικονομιών και να προστατεύσουν την ενιαία αγορά.