Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την ερχόμενη εβδομάδα, με την οποία θα παρατείνεται η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προσανατολίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Εργασίας.
Με υπόμνημά της προς τον κ. Βρούτση, η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως στις έκτακτες συνθήκες που διανύουμε, είναι φανερό ότι πλήττεται ιδιαίτερα ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος καλείται να σηκώσει μεγάλο και δυσανάλογο βάρος και της παρούσας κρίσης, είτε με την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, είτε με την αναστολή των εργασιακών σχέσεων σε ιδιαίτερα μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων, είτε με την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που έχει και επίσημα νομοθετηθεί ως οριζόντιο μέτρο και μάλιστα για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σ' αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, έχουν παγώσει, εκτός όλων των άλλων, και οι διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί αδύνατη η σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας (και διαιτητικών αποφάσεων).
Η ΓΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας ότι με τη λήξη των ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την πάροδο της τρίμηνης παράτασης των όρων τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος να περικοπούν νόμιμες αποδοχές και επιδόματα που δεν εμπίπτουν στο περιορισμένο εύρος της μετενέργειας.
Να σημειωθεί πως η συνομοσπονδία έχει υποβάλει έγγραφο προς το υπουργείο Εργασίας από τις 26-3-2020, ζητώντας να παραταθεί νομοθετικά η ισχύς όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (σσε και δα) των οποίων η συμβατική διάρκεια ή η νομοθετική παράταση ισχύος των όρων τους έληξε ή θα λήξει μέσα στην περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων.
Ζητεί επίσης, μετά τη λήξη εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, να παρασχεθεί στα μέρη επαρκής χρόνος (ίσος, τουλάχιστον, με την προβλεπόμενη νομοθετική παράταση των κανονιστικών όρων τους) για τη διαπραγμάτευση, με σκοπό την κατάρτιση νέων συλλογικών ρυθμίσεων. Να σημειωθεί ότι περίπου 18 κλαδικές συμβάσεις και δεκάδες επιχειρησιακές βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με περικοπές μισθών και δικαιωμάτων χιλιάδες εργαζόμενοι.
Μάλιστα, η Συνομοσπονδία προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αναφέρει ότι:
«Παρατείνεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 ή για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων, αν αυτά παραταθούν και μετά την ημερομηνία αυτή, η ισχύς όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Σεπτεμβρίου 2020. Μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 ή μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων θα αρχίσει η εκ του νόμου παράταση ισχύος των κανονιστικών όρων των παραπάνω συλλογικών ρυθμίσεων (άρθρο 9 παρ. 6 του ν. 1876/1990 και άρθρο 2 παρ. 4 της ΠΥΣ 6/2012)».
Μεταξύ των κλαδικών συμβάσεων για τις οποίες καλείται να μεριμνήσει το υπουργείο Εργασίας, είναι η σύμβαση Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτροτεχνικών καταστημάτων κ.λπ.