Τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕs) των ελληνικών τραπεζών εξετάζει σε έκθεσή της η DBRS.
Οπως αναφέρει ο οίκος, το 2020 αναμενόταν ότι θα αποτελέσει έτος καμπής για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Οι τάσεις όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού ήταν θετικές, με στήριξη από τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία σχήματος προστασίας ενεργητικού (Ηρακλής) στα τέλη του 2019, που θα εξυπηρετούσε στη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Οι τέσσερις τράπεζες στόχευαν σε μείωση αθροιστικά των ΝPEs στα 15 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2022 από περίπου 70 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.
Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει «θολώσει» το θετικό outlook, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας όσον αφορά στην επίπτωση στην εγχώρια οικονομία και τις σημαντικές αναταραχές στις αγορές.
Ο οίκος αναφέρεται στα σχέδια των τραπεζών για τιτλοποίηση μεγάλου όγκου ΝPEs, σημειώνοντας ότι οι αντίξοες συνθήκες στις αγορές και η αβεβαιότητα για την επίπτωση της Covid-19 στην εγχώρια οικονομία ίσως καθυστερήσουν τις σχετικές συμφωνίες σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Τα περισσότερα deals αναμενόταν να προχωρήσουν εντός του έτους. Ωστόσο, για κάποιες τιτλοποιήσεις υπάρχουν ήδη δεσμευτικές συμφωνίες με καθορισμένες ημερομηνίες και, ως εκ τούτου, το ρίσκο εκτέλεσης είναι μικρότερο.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των εποπτικών απαιτήσων θα μετριάσουν μέρος της επίπτωσης από την οικονομική επιβράδυνση, αν και η επίπτωση στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τη διάρκεια και την ένταση της πανδημίας.
Ειδικότερα, επιχειρηματικοί κλάδοι όπως αυτός του εμπορίου και της μεταποίησης, του τουρισμού, των μεταφορών και των logistics αναμένεται να επηρεαστούν έντονα. Η Alpha και η Πειραιώς έχουν ανακοινώσει ότι με βάση τις εκτιμήσεις τους, κοινοπρακτικά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 4,4 και 5 δισ. αντίστοιχα, αναμένεται να επηρεαστούν. Οι ανακοινώσεις για τα δάνεια λιανικής είναι πιο περιορισμένες, καθώς μόνο η Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι δάνεια ύψους 3,8 δισ. ευρώ προς νοικοκυριά αναμένεται να επηρεαστούν έντονα.
Τα «μαξιλάρια»
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα ισχυρά θεμελιώδη μπορούν να απορροφήσουν την πρόσθετη πίεση ως έναν βαθμό, υπογραμμίζοντας τα ενισχυμένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που εμφάνισαν οι τράπεζες το 2019.
Δεδομένων των ενισχυμένων «μαξιλαριών» στα κεφάλαια και τα καθαρά κέρδη, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάποια πρόσθετα περιθώρια απορρόφησης τα ενδεχομένως υψηλότερα επίπεδα προβλέψεων λόγω της πανδημίας και της οικονομικής επιβράδυνσης. Ωστόσο τα ανακοινωθέντα σχέδια μείωσης των NPEs αναμένεται να καταναλώσουν σημαντικά κεφάλαια των τραπεζών και ως εκ τούτου, η ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν ζημιές από λειτουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένη, καταλήγει ο οίκος.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Η DBRS θεωρεί ότι τα σχέδια μείωσης των NPEs από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά από την κρίση. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με τη χαλάρωση συγκεκριμένων εποπτικών προτύπων αναμένεται να μετριάσουν την επίπτωση από την οικονομική επιβράδυνση», αναφέρει το υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου, Lito Chousiada.
