Έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε σήμερα.
Η έκπτωση αφορά δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, με εξαίρεση οφειλές ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Οι διατάξεις ισχύουν για πληρωμές οι οποίες θα γίνουν από 30 Μαρτίου και μετά.
Στην ίδια ΠΝΠ, προβλέπεται αναστολή 75 ημερών των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για όσους πλήττονται από την πανδημία για την περίοδο 30 Μαρτίου έως 31 Μαΐου. Οι επιταγές πρέπει να διαβιβαστούν μέσω Τειρεσία ή μέσω του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ έως και αύριο στις τράπεζες για τους ΚΑΔ της αρχικής λίστας ή εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη συμπερίληψη νέων ΚΑΔ στον κατάλογο των δικαιούχων στήριξης.
Δώρο Πάσχα: Πότε θα πληρωθεί
Με καθυστέρηση, η οποία όμως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30 Ιουνίου, θα μπορούν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα οι εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή την επιχείρησή τους ή πλήττονται από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ειδικά στις περιπτώσεις που έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας των μισθωτών, είτε γιατί οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε γιατί οι εργοδότες το επέλεξαν, το μέρος των δεδουλευμένων που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής θα καταβληθεί από το Δημόσιο. Στην πράξη, το κράτος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του ποσοστού του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο διάστημα που έχει τεθεί σε αναστολή μία σύμβαση εργασίας.
Αναλυτικά, η ΠΝΠ προβλέπει:
1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, σύμφωνα με την από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 68) και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτής κανονιστικές πράξεις, δύνανται να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα σε χρόνο μεταγενέστερο από τον οριζόμενο στην υπ’ αρ. 19040/1981 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 742) και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.
2. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του, σύμφωνα με την παρ. 3β του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 19040/1981 κοινής υπουργικής απόφασης, τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής.
3. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 19040/1981 κοινή υπουργική απόφαση.
4. Στις περιπτώσεις των παρ. 2 και 3, το επίδομα εορτών Πάσχα υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.
5. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Η έκπτωση στις εισφορές
Το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών που επιθυμούν να καταβάλουν εντός προθεσμίας τις ασφαλιστικές τους εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου στον ΕΦΚΑ καταλαμβάνει η πρόβλεψη για έκπτωση της τάξης του 25%, όπως ξεκαθαρίζεται με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Η έκπτωση αφορά το σύνολο των μη μισθωτών, είτε έχουν κλείσει την επιχείρησή τους με κρατική εντολή, είτε πλήττονται με βάση τους ΚΑΔ που έχουν δημοσιευθεί, είτε όχι. Βασική προϋπόθεση είναι βέβαια να πληρώσουν τις εισφορές τους εντός του προβλεπόμενου διαστήματος και συγκεκριμένα όσον αφορά τις εισφορές Φεβρουαρίου έως τις 10 Απριλίου.
Βέβαια, διευκρινίζεται ότι η μείωση θα έχει αντίκτυπο στον υπολογισμό της σύνταξης στο μέλλον, καθώς οι συντάξιμες αποδοχές για τους συγκεκριμένους μήνες θα υπολογιστούν με βάση τα πραγματικά, μειωμένα ποσά που έχουν καταβληθεί.
Στον αντίποδα, η παράταση πληρωμών των εισφορών του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρηματικές δραστηριότητες αναστάλησαν με κρατική εντολή ή ανήκουν στη λίστα των πληττόμενων κλάδων. Εφόσον βέβαια το επιλέξουν οι ίδιοι. Σε αυτή την περίπτωση, δε, δεν ισχύει η έκπτωση.
Αναλυτικά, η ΠΝΠ προβλέπει:
Άρθρο 18 Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%
1. Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4387/2016 (Α' 85), που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4670/2020 (A' 43), εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου του έτους 2020, παρέχεται δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους. Στην περίπτωση αυτή, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί δια του συντελεστή 0,20.
2. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με την παρ. 1, δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση επιλογής υπαγωγής στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 68).
3. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Yποθέσεων δύναται να καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος επιλογής, καθώς και ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος.
* Δείτε την ΠΝΠ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.