Νέα δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των θέσεων απασχόλησης ανακοινώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αφορούν σε ποσό 2 δισ. ευρώ -ένα δισ. για επιχειρήσεις και ένα δισ. για εργαζόμενους.
Το μέτρο το οποίο εναγωνίως αναμένουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είτε απασχολούνταν σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή είτε έχουν υποστεί δραστική μείωση του τζίρου, αφορά στην καταβολή ειδικής επιδότησης που θα έρθει να καλύψει μέρος των τακτικών αποδοχών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ποσό της επιδότησης αναμένεται στη ζώνη των 500 ευρώ, αλλά θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες και συμπληρωματικές παρεμβάσεις, ενδεχομένως σε συνδυασμό με το επίδομα ανεργίας.
Οι επιχειρήσεις οι οποίες είτε ανέστειλαν λειτουργία είτε υφίστανται σημαντική πτώση τζίρου προβλέπεται ήδη πως θα ωφεληθούν σε όρους ρευστότητας μέσω της αναβολής των ασφαλιστικών (για τρεις μήνες) και των φορολογικών υποχρεώσεών τους (για τέσσερις μήνες) για οφειλές (ΦΠΑ, εισφορές, δόσεις ρυθμίσεων κ.λπ.) πληρωτέες, κανονικά, στο τέλος Μαρτίου. Παράλληλα δρομολογούνται και μέτρα περαιτέρω στήριξης της ρευστότητάς τους με αξιοποίηση της απεριόριστης ρευστότητας την οποία ξεκίνησε να χορηγεί στις τράπεζες η ΕΚΤ (πάνω από 100 εκατ. ευρώ έως χθες) με αρνητικά επιτόκια 0,75%.
Το πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας στο διάγγελμά του ότι το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε χθες πως για τους συνεπείς δανειολήπτες, νομικά πρόσωπα με ενήμερες οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αναστέλλεται η καταβολή χρεολυσίων έως τουλάχιστον τις 30 Σεπτεμβρίου και στο μεσοδιάστημα θα καταβάλλονται μόνο τόκοι.
Κρίσιμη παράμετρο για τον περιορισμό των καταλυτικών επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, καθώς υπάρχει ο φόβος έκρηξης της ανεργίας. Γι’ αυτό στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, το όφελος για τις επιχειρήσεις θα μεγιστοποιείται στον βαθμό που αυτές με τη σειρά τους δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει κονδύλια του ΕΣΠΑ της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ ενώ αν χρειαστεί ταμειακή «ένεση», δεν αποκλείεται να γίνει και λελογισμένη χρήση κεφαλαίων από το λεγόμενο «μαξιλάρι». Το εύρος και η διάρκεια των επιπτώσεων από την πανδημία θα κρίνει εάν αυτό θα χρειαστεί.
Προς το παρόν πάντως, με στοιχεία έως τις 12 Μαρτίου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο έχει επιφορτιστεί με την καθημερινή παρακολούθηση των δεδομένων της αγοράς σε όρους κατανάλωσης, διαπιστώνει «ουδέτερη μεταβολή». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία δείχνουν κάθετη πτώση του τζίρου σε πωλήσεις σε καταστήματα ένδυσης-υπόδησης αλλά και στον τουρισμό (522 εκατ. ευρώ η ζημιά από τις ακυρώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών), αλλά και παράλληλη έκρηξη τζίρου σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.