Διπλό «χτύπημα» για ασφαλιστικές εταιρείες από τον κορωνοϊό

Η «βύθιση» των διεθνών κεφαλαιαγορών σε συνδυασμό με τη μειωμένη νέα ασφαλιστική παραγωγή προκαλούν έντονους πονοκέφαλους στον κλάδο. Περιορισμένη η αύξηση των αποζημιώσεων του κλάδου υγείας, στο βαθμό που τα κρούσματα του κορωνοϊού κατευθύνονται υποχρεωτικά στα κρατικά νοσοκομεία.

Διπλό «χτύπημα» για ασφαλιστικές εταιρείες από τον κορωνοϊό

Τις επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα από την πανδημία του κορωνοϊού προσπαθούν να εκτιμήσουν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες, διαπιστώνοντας πως -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- οι έμμεσες επιδράσεις είναι μεγαλύτερες από τις άμεσες.

«Επί του παρόντος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εστιάζεται στα όσα συμβαίνουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στο κατά πόσο όλα αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών. Με τα διεθνή χρηματιστήρια να κατρακυλούν και τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται (οι τιμές τους να υποχωρούν) είναι προφανές ότι παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά τα πράγματα στο μέλλον» δηλώνει στο Euro2day.gr πρόεδρος ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας συμπληρώνοντας: «Όλοι θα θέλαμε, οι κραδασμοί στις αγορές να περιοριστούν σε βραχυμεσοπρόθεσμη βάση, πράγμα που φυσικά θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού».

Κανείς φυσικά δεν υποτιμά και τις υπόλοιπες κατηγορίες επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην εγχώρια αγορά:

«Είναι προφανές ότι η ασφαλιστική δραστηριότητα επηρεάζεται από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Όταν λοιπόν βλέπουμε τον αρμόδιο υπουργό, τον Χρήστο Σταϊκούρα να ρίχνει τον πήχη της προβλεπόμενης φετινής ανάπτυξης από το +2,8% σε κάποιο απλά θετικό αριθμό, είναι προφανές ότι αυτό θα έχει αντανάκλαση και στον ασφαλιστικό κλάδο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να μην ακυρώνουν στην τρέχουσα συγκυρία τα συμβόλαια που δεν ανανεώνονται επτά ημέρες μετά λήξη τους, αλλά να παρατείνουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις 20 ημέρες, καθώς μέρος των πελατών δεν είναι εξοικειωμένο με το διαδίκτυο.

Γενικότερη πάντως είναι η εκτίμηση πως σε μια περίοδο όπου το κυρίαρχο σύνθημα είναι το «μένουμε σπίτι», αποτελεί δύσκολη υπόθεση η σύναψη νέων ασφαλιστικών συμβολαίων και ιδιαίτερα εκείνων που απαιτούν την προστιθέμενη αξία (συμβουλή, ενημέρωση, καθοδήγηση) του επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Έτσι, για τις επόμενες εβδομάδες, το «στοίχημα» της αγοράς θα παιχτεί κυρίως στην εξυπηρέτηση (πχ ομαλή συνέχιση στις καταβολές περιοδικών πληρωμών από τους πελάτες) και στην ανανέωση ήδη υπαρχόντων συμβολαίων συμβολαίων (πχ καλύψεις υγείας και αστικής ευθύνης οχημάτων, σε μια περίοδο όπου ήδη υπήρχε τάση αύξησης του αριθμού των ανασφάλιστων αυτοκινήτων).

Τώρα, σε ότι αφορά τις πιθανές αυξημένες αποζημιώσεις των συμβολαίων υγείας και λοιπών κλάδων λόγω του κορωνοϊού, επί του παρόντος ο «λογαριασμός» για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι σαφώς περιορισμένος.

«Όσο επιβάλλεται από τη νομοθεσία, τα κρούσματα του κορωνοϊού να νοσηλεύονται σε κρατικά νοσοκομεία, δεν υπάρχει κάποιο κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ακόμη και αν στους νοσηλευόμενους συγκαταλέγονται και κάτοχοι ιδιωτικών προγραμμάτων υγείας. Ο περιορισμός όμως της νοσηλείας μόνο στα κρατικά νοσοκομεία ενδέχεται να μη συνεχιστεί στο μέλλον», υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v