Στην υπογραφή νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου συμφώνησαν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις κλείνουν με εντολή «ανώτερης αρχής».
Σε πρώτη φάση, και βάσει των υπολογισμών, αυτό το επίδομα ειδικού σκοπού θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά την απόφαση του κράτους να θέσει σε αναστολή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και στις εταιρείες που έκλεισαν με εντολή του κράτους σε τρεις νομούς (Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο), όπου παρουσιάστηκαν πολλά κρούσματα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει περίπου 90-100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν σε περίπου 200.000 εργαζόμενους που εκτιμάται ότι επηρεάζονται. Το ποσό αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν μέχρι το Πάσχα. Υπολογίζεται δε ότι το ποσό κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης των 500 ευρώ.
Η ειδικού σκοπού άδεια
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ότι δημιουργείται «άδεια ειδικού σκοπού», που μπορεί να πάρει ένας εκ των δύο γονέων, με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου. Για 4 ημέρες άδειας, τρεις είναι ειδικού σκοπού και μία χορηγείται ως κανονική. Στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών και το υπόλοιπο θα πληρωθεί από τον εργοδότη.
Στο δημόσιο, το κράτος θα καλύψει το σύνολο του κόστους.
Ο καταμερισμός των βαρών είναι δυναμική διαδικασία. Στο μέλλον μπορεί να αναθεωρηθεί και το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αν λάβει άδεια ειδικού σκοπού ένας γονιός, ο άλλος δεν τη δικαιούται. Αν ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Από το τελευταίο μέτρο εξαιρούνται περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται ή είναι ΑΜεΑ.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις αυτές είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.