Η αρνητική δυναμική που μεταφέρει η μη ικανοποιητική πορεία του ρυθμού ανάπτυξης του 4ου τριμήνου του 2019 στο τρέχον οικονομικό έτος, σε συνδυασμό με τις συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία αλλά και του προσφυγικού στην ροή των άμεσων ξένων επενδύσεων, ανησυχεί για την πορεία του φετινού ΑΕΠ αναλυτές και έμπειρους οικονομολόγους της ελληνικής αγοράς.
Μάλιστα, οι πλέον συντηρητικοί προβλέπουν ότι η εικόνα αυτή μπορεί να αφαιρέσει από τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020 μέχρι και 1%.
Όλοι τους συμφωνούν ότι τα δύο δομικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία είναι: η αδύναμη, τουλάχιστον όχι ικανή να ωθήσει την ανάπτυξη, ιδιωτική κατανάλωση και το μικρό ποσοστό αύξησης των επενδύσεων.
Στα δύο αυτά προβλήματα αποδίδουν και την καθίζηση της ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Όσο για την καλύτερη πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο και εν μέρει το τρίτο τρίμηνο του 2019, στο οποίο συνέβαλλε ο τουρισμός, την αποδίδουν στην υψηλή δημόσια καταναλωτική δαπάνη των προεκλογικών αναμετρήσεων συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος που μοιράσθηκε στους συνταξιούχους, πριν τις ευρωεκλογές.
Παραδοσιακά το 4ο τρίμηνο του έτους θεωρείται το καλύτερο όσον αφορά την ιδιωτική κατανάλωση λόγω των εορτών, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε και ανησυχεί την αγορά.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η αναιμική ιδιωτική κατανάλωση του 4ου τριμήνου οφείλεται και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια δεν δόθηκε το μέρισμα στους συνταξιούχους. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι το πρόβλημα της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι δομικό και έχει βαθύτερα πιο μόνιμα χαρακτήρα αίτια όπως το γεγονός ότι τα εισοδήματα δεν έχουν αυξηθεί.
Sos για επενδύσεις- εξαγωγές
Σύμφωνα με την άποψη των οικονομολόγων, η ελληνική οικονομία πάσχει από την έλλειψη επενδύσεων και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί και το 2020.
«Τα στοιχεία του ΑΕΠ καταδεικνύουν την ανάγκη συντονισμού όλων προς την κατεύθυνση της αύξησης των άμεσων επενδύσεων. Πρέπει να κάνουμε παραπάνω απ` ότι απαιτείται για να κάνουμε την Ελλάδα επενδυτικό προορισμό», τονίζει στο Euro2day.gr ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος και προσθέτει: «Ειναι αδιαμφισβήτητα θετικό το γεγονός οτι η ανάπτυξη συνεχίζει να κινείται ανοδικά, έστω και αν έκλεισε κάτω από το 2%, ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί για ορισμένα ποιοτικά στοιχεία, ιδίως για την υποτονική αύξηση των επενδύσεων».
Την ανάγκη κάλυψης του επενδυτικού κενού που άφησε η δεκάχρονη οικονομική κρίση επισημαίνουν και οι υπόλοιποι οικονομολόγοι στους οποίους απευθύνθηκε το Euro2day.gr και τονίζουν ότι η αύξηση των καθαρών επενδύσεων σε ετήσια βάση κινήθηκε μόλις στο 0,7%, αντίθετα οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου κινήθηκαν ιδιαίτερα δυναμικά.
Στο μέτωπο των εξαγωγών παρατηρούν ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς βρίσκονται μεν σε θετικό ρυθμό ωστόσο παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης.