Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, το σχέδιο για τη διάσωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), οι νέοι ταχυδρομικοί κώδικες και οι αλλαγές στο «κουπόνι» επιδότησης γρήγορων ευρυζωνικών συνδέσεων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤ&Τ), όπως είπε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Αντώνης Τζωρτζακάκης (φωτό).
Ο κ. Τζωρτζακάκης, που παρουσίασε 13 σημεία στα οποία υπήρξε πρόοδος το τελευταίο εξάμηνο με συνδρομή της ΓΓΤ&Τ, υποστήριξε πως «είχε αποτέλεσμα» η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τη μείωση του κόστους ανά Gb στα δεδομένα (data) της κινητής τηλεφωνίας. Είπε πως αναμένονται και νέες μειώσεις, καθώς οι εταιρείες «είναι αρκετά επιθετικές», ενώ θεωρεί πως τα πρώτα αποτελέσματα αποτυπώνονται και στην αύξηση της χρήσης data, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΤE για το 2019.
Ο ίδιος θεωρεί πως στις ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας, με βάση τα δίκτυα Νέας Γενιάς, «δεν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς αλλά ζήτησης». Γι’ αυτό τον λόγο θα επιχειρηθούν αλλαγές στο πρόγραμμα για το «κουπόνι» επιδότησης ευρυζωνικής σύνδεσης (SFBB).
Το σχετικό πρόγραμμα δεν είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς επιδοτούσε μόνο συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Προ ημερών υπήρξε αλλαγή στο πρόγραμμα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις. Θα καταβληθεί προσπάθεια, παράλληλα με τη διετή παράταση που θα δοθεί, να επιδοτούνται και συνδέσεις VDSL+, Vectoring, κ.λπ., που προσφέρουν υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Η κυβερνοασφάλεια
Ειδικά για το θέμα της κυβερνοασφάλειας, όπου υπήρξε και πρόσφατη επίθεση σε κρατικές ιστοσελίδες, ο Αντ. Τζωρτζακάκης είπε πως προχωρά η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, π.χ. με τον καθορισμό των κρίσιμων υποδομών. Ηδη καθορίστηκαν, όπως απαιτεί η κοινοτική οδηγία, οι 70 κρίσιμες υποδομές (δηλαδή συγκεκριμένες εταιρείες ή οργανισμοί από τομείς όπως η ενέργεια, οι τράπεζες, κ.λπ.) που καλούνται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις. Συστάθηκε και θα στελεχωθεί η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (στην ουσία αποτελεί συνέχεια της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας της ΓΓΤ&Τ), η οποία θα συνεργάζεται με τους συγκεκριμένους 70 φορείς (ο κατάλογος είναι απόρρητος) για την τήρηση της νομοθεσίας.
Η σημερινή νομοθεσία προβλέπει πως υπάρχει η στρατιωτική κυβερνοασφάλεια, αρμόδια για την οποία είναι η σχετική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) και η πολιτική κυβερνοασφάλεια, η οποία έχει τις εποπτικές και άλλες αρμοδιότητες που καθορίζονται από τη σχετική κοινοτική οδηγία.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, δηλαδή για τις υπηρεσίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια κυβερνοεπίθεση, γνωστές ως «ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική» (Computer Emergency Response Teams - CERT), η κατάσταση είναι λίγο μπλεγμένη. Η σχετική αρμοδιότητα έχει εκχωρηθεί στην ίδια υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ, αλλά ο νόμος προβλέπει και έναν «Εθνικό CERT» που έχει οριστεί η ΕΥΠ. «Πιθανώς κάποιες λειτουργίες CERT να μπορούν να γίνουν και από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας» είπε ο κ. Τζωρτζακάκης. Προς το παρόν, η Αρχή έχει τρεις υπαλλήλους (!), αλλά ήδη βρίσκεται σε τελικό στάδιο η πρόσληψη 15-17 εργαζομένων με μετατάξεις από το δημόσιο.
Επίσης, προχωρά και η διαδικασία υπολογισμού κινδύνου για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) που περιλαμβάνεται στο τελευταίο «5G Toolbox» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της γνωστής υπόθεσης με τις πιέσεις των ΗΠΑ, ώστε να εξαιρεθεί η κινεζική Huawei από την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς.
Η ΓΓΤ&Τ παρακολουθεί τέσσερις αγορές, είπε ο κ. Τζωτζακάκης: Την αγορά τηλεπικοινωνιών (που φτάνει τα 4 δισ. ευρώ), την αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών (περί τα 800 εκατ. ευρώ), την αγορά κυβερνοασφάλειας (70 εκατ. ευρώ) και την αγορά διαστήματος (170 εκατ. ευρώ).
Για τα ΕΛΤΑ, το σχέδιο διάσωσης είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά υπάρχουν ορισμένες τελευταίες εκκρεμότητες, όπως οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.ά. Η εμπλοκή του υπουργείου είναι περιορισμένη, καθώς μέτοχος των ΕΛΤΑ είναι το Υπερταμείο. Για τους νέους ταχυδρομικούς κώδικες έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και αναμένονται αποφάσεις για την τελική μορφή τους.
Στον κατάλογο με τα 13 σημεία που υπήρξε πρόοδος το τελευταίο εξάμηνο περιλαμβάνεται και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, με το οποίο συνδέονται 11.000 σχολεία. Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υποστήριξε πως στις 3.000 σχολεία έχει ήδη αναβαθμιστεί η σύνδεση με το Διαδίκτυο (με ταχύτητες τουλάχιστον 50 Mbps), ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναβαθμιστούν και οι υπόλοιπες συνδέσεις, χωρίς κόστος για το δημόσιο.
Σύντομα θα βγει στον αέρα και ο διαγωνισμός για το έργο «WiFi 4 GR» που περιλαμβάνει τη δημιουργία 3.000 σημείων πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους, με δικαιούχους τους δήμους. Βέβαια αντίστοιχα σημεία πρόσβασης είχαν δημιουργηθεί και στο παρελθόν και τα περισσότερα ουδέποτε λειτούργησαν.
Για την αδειοδότηση του φάσματος που θα χρειαστεί για τα δίκτυα 5G, είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για τα τεχνικά και άλλα χαρακτηριστικά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Ο κ. Τζωρτζακάκης υπενθύμισε πως ο διαγωνισμός για το φάσμα προγραμματίζεται για το τέλος του χρόνου και πως στόχος είναι, όπως είχε πει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, να είναι τέτοιο το αντίτιμο για το φάσμα, ώστε οι πάροχοι να έχουν κίνητρα για ταχεία επένδυση στα νέα δίκτυα. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα έχει απελευθερωθεί φάσμα που σήμερα χρησιμοποιείται από την ΕΡΤ και την Digea, προκειμένου να παραχωρηθεί για τα δίκτυα 5G.
Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία για τη μελέτη που αφορά την εθνική στρατηγική για το 5G (π.χ. για τους κλάδους που μπορούν να στηριχθούν, για το αν υπάρχει η δυνατότητα συνεπένδυσης σε δίκτυο από δύο ή περισσότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών κ.λπ.).