Συνάντηση Βρούτση με τον πρόεδρο των δικηγορικών συλλόγων

Ποιες θέσεις της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχουν υιοθετηθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τα 10 θέματα που χρειάζεται να επανεξεταστούν. Νέα συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.

Συνάντηση Βρούτση με τον πρόεδρο των δικηγορικών συλλόγων

Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρό της και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις του δικηγορικού σώματος επί των διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ολομέλειας, ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο έχουν υιοθετηθεί αρκετές από τις θέσεις της ολομέλειας, και ιδίως «η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, η θέσπιση ασφαλιστικών κατηγοριών με ελεύθερη επιλογή και υποχρεωτική υπαγωγή σε μία από αυτές, η διατήρηση της μηνιαίας καταβολής των εισφορών, η αποσύνδεση των εισφορών από τον κατώτατο νόμιμο μισθό, ο συμψηφισμός των γραμματίων προείσπραξης εισφορών και ενσήμων με την εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ, που τώρα μάλιστα επεκτείνεται και στις εισφορές ΕΤΕΑΕΠ, η ένταξη εισφορών του ΕΤΕΑΕΠ στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων, η απαλλαγή από δεύτερη εισφορά στην παράλληλη ασφάλιση των εμμίσθων δικηγόρων, η ανάγκη ψηφιοποίησης των λειτουργιών του ΕΦΚΑ».

Όμως, συνέχισε ο κ. Βερβεσός, υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξετασθούν όπως είναι:

  1. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της κατώτερης υποχρεωτικής κατηγορίας ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση των δικηγόρων.
  2. Η ρύθμιση του ασφαλιστικού καθεστώτος των ασκουμένων δικηγόρων.
  3. Η πρόβλεψη της υποκατώτατης κατηγορίας (136 ευρώ) για όσους δικηγόρους έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, καθώς και στους συναδέλφους τους που έχουν διαγνωσθεί ως ΑμΕΑ.
  4. Η διατήρηση των εκπτώσεων πρώτης πενταετίας και για τις εισφορές ΕΤΕΑΠ.
  5. Η άμεση ηλεκτρονική έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.
  6. Η βελτίωση της υπουργικής απόφασης για το επίδομα της ανεργίας.
  7. Η άμεση θέσπιση Ενιαίου Κανονισμού Παροχών.
  8. Το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των εμμίσθων δικηγόρων.
  9. Η άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων παροχών υγείας.
  10. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στα πρότυπα των ισχυόντων στην ΑΑΔΕ για τους εξωτερικούς συνεργάτες του ΕΦΚΑ, που έχουν ρυθμίσει τις ασφαλιστικές οφειλές τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε «στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, που για πρώτη φορά στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε αυτό να είναι βιώσιμο και να παρέχει επάρκεια συντάξεων σε βάθος χρόνου, έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις θετικές επιπτώσεις του στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Παράλληλα, ο κ. Βούρτσης δεσμεύτηκε ότι «για τα αιτήματα που δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αναφέρθηκαν παραπάνω, θα υπάρξει συνάντηση, στις αρχές Μαρτίου, της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων μαζί του, με την παρουσία της διοίκησης του ΕΦΚΑ και του ΕΤΤΕΑΕΠ, προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις στα θέματα αυτά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v