Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντε Γκίντος: Καλά λόγια για την οικονομία, «καμπανάκι» για τα NPLs

Αναθεωρεί υψηλότερα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2019 η ΤτΕ. Την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη μείωση των κόκκινων δανείων τόνισαν Λουίς ντε Γκίντος και Γιάννης Στουρνάρας. Το μήνυμα Σταϊκούρα.

Ντε Γκίντος: Καλά λόγια για την οικονομία, «καμπανάκι» για τα NPLs

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας τόνισε σήμερα, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ, ότι οι νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 2,2% ενώ η ΤτΕ προβλέπει για το 2020 και το 2021 ρυθμό ανάπτυξης 2,5%. Η προηγούμενη εκτίμηση της TτΕ για την περυσινή ανάπτυξη αφορούσε σε ρυθμό 2%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χαριτολογώντας, είπε ότι σε τρεις μήνες περιμένει από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για φέτος στο 2,8%, με τον Γιάννη Στουρνάρα, χαμογελώντας, να σημειώνει «προσοχή στον κορωνοϊό».

Στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος εκφράστηκε με θερμά λόγια για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα σήμερα είναι τα κόκκινα δάνεια.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση κανονικοποίησης. Υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και αυτό είναι καλά νέα, με τη δημοσιονομική πολιτική σε πολύ πιο γερές βάσεις και την οικονομία να δρέπει καρπούς με μείωση του κόστους δανεισμού.

Το βασικό πρόβλημα, είπε ο κ. Ντε Γκίντος, είναι τα κόκκινα δάνεια. «Αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία», είπε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη μείωσή τους και την αποκατάσταση κουλτούρας πληρωμών.

Ντε Γκίντος, Σταϊκούρας και Στουρνάρας συμφώνησαν, στο πλαίσιο συζήτησης την οποία συντόνιζε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, πως η νομισματική πολιτική έχει πλέον περιορισμένες δυνατότητες να αποκρούσει την επόμενη κρίση στην ευρωζώνη, όποτε αυτή προκύψει.

Συμφώνησαν πως χρειάζεται να αναβαθμιστεί ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής, με κεντρικό συντονισμό, εστιάζοντας επίσης στον ρόλο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ενδιαφέρουσα ήταν η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα επιδιώκει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ή διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου από το 2021, δεδομένου πως αυτή την ώρα στο τραπέζι η Ελλάδα έχει θέσει τρεις εναλλακτικές διεύρυνσης του δημοσιονομικού χώρου (εξαίρεση δαπανών για το προσφυγικό, «γέφυρα» πλεονασμάτων, αξιοποίηση κερδών ANFA-SMPs για επενδυτικούς σκοπούς) και επιφυλάσσεται να θέσει με επίσημο τρόπο και μεγαλύτερη ένταση, στο τραπέζι του Eurogroup, και τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5%.

Στουρνάρας: Να συμπληρωθεί ο Ηρακλής

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, τα προσωρινά στοιχεία εννεαμήνου 2019 δείχνουν υποχώρηση στα 71 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 42,1% του συνόλου και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα υποχωρήσουν κάτω από το 20% στα τέλη του 2021.

Ακόμα και αυτό το ποσοστό όμως είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν μπορούμε να το ανεχτούμε, τόνισε.

Είναι αναγκαίο, είπε ο διοικητής, το θέμα των κόκκινων δανείων να αντιμετωπιστεί με όλα τα μέσα και ο Ηρακλής, ο οποίος συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα, να συμπληρωθεί και από άλλα εργαλεία, όπως αυτό που έχει προτείνει η ΤτΕ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι χρειάζεται διαφορετική αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη για να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επόμενη κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί ανά πάσα στιγμή. «Χρειαζόμαστε την τραπεζική ένωση», υπογράμμισε.

Σταϊκούρας: Εχει έλθει η ώρα να κυριαρχήσει η Ευρώπη

Την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη όπως η περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής, η ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής, αλλά και της τραπεζικής ένωσης, προέταξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του.

Τόνισε επίσης ότι κρίσιμα βήματα προς τα μπροστά είναι η προώθηση μιας ολοκληρωμένης ένωσης κεφαλαιαγορών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την εισαγωγή ενός ασφαλούς Ευρωπαϊκού Χαρτοφυλακίου, η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η προσαρμογή στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής αλλά και η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο. 

«Έχει έρθει η ώρα, η Ευρώπη να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο στερέωμα. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι, με ταχύτητα και καλύτερο συντονισμό. Η Ελλάδα, ως μέλος του πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης, μπορεί να συμβάλει, ενεργά και δυναμικά, προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο υπουργός. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v