Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωβαρόμετρο: Τι φοβούνται και πώς αμύνονται οι Ελληνες στις κυβερνοεπιθέσεις

Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τις κυβερνοεπιθέσεις ή απάτες μέσω Διαδικτύου στην Ελλάδα, τις ανησυχίες των χρηστών και τα μέτρα πρόληψης που (δεν) λαμβάνουν. Τι φοβούνται περισσότερο.

Ευρωβαρόμετρο: Τι φοβούνται και πώς αμύνονται οι Ελληνες στις κυβερνοεπιθέσεις

Ενας στους δύο Έλληνες θεωρεί πως δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος ή καθόλου ενημερωμένος για θέματα κυβερνοασφάλειας σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που ανακοινώθηκε χθες, παράλληλα με την «εργαλειοθήκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη των δικτύων Πέμπτης Γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο και το 25% πως δεν έχει ενημερωθεί καθόλου για τους κινδύνους από τα κυβερνοεγκλήματα. Μόλις το 7% δήλωσε πως είναι καλά πληροφορημένο ενώ το 35% θεωρεί πως έχει επαρκώς ενημερωθεί. Τα ποσοστά βρίσκονται σχετικά κοντά με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρώπης.

Το 57% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δήλωσαν πως φοβούνται για κακή χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. να είναι 46%. Το 44% δηλώνει ανήσυχο για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιεί μέσω του διαδικτύου (41% στην Ε.Ε.). Το 24% δηλώνει πως ανησυχεί γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τα προϊόντα που αγοράζει μέσω Διαδικτύου ή να ρωτήσει έναν υπάλληλο για συμβουλές πριν την αγορά, ενώ το 19% υποστήριξε πως ανησυχεί πως ενδέχεται να μην παραλάβει τα προϊόντα που αγόρασε μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 22%).

Το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει πως έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. να φτάνει το 76%, ενώ το 68% ανησυχεί πως τα προσωπικά του στοιχεία δεν είναι επαρκώς ασφαλή στους δικτυακούς τόπους που τα διατηρούν. Το 65% των Ελλήνων δηλώνει ανήσυχο επειδή τα προσωπικά του δεδομένα μπορεί να μη φυλάσσονται ασφαλώς από κρατικές υπηρεσίες. Τέλος, ένας στους τρεις Ελληνες θεωρεί πως είναι επαρκώς προστατευμένος απέναντι σε πιθανή κυβερνοεπίθεση (με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. να είναι 52%).

Οσον αφορά τις κατηγορίες κυβερνοεπιθέσεων, το 73% των Ελλήνων φοβάται μήπως οι συσκευές του «μολυνθούν» από κακόβουλο λογισμικό (ιούς, κ.λπ.), ενώ το 66% μήπως κάποιος υποκλέψει τα προσωπικά του δεδομένα και τα αξιοποιήσει για λογαριασμό του. Το 61% ανησυχεί για τις επιπτώσεις από την κλοπή της τραπεζικής του κάρτας ή των στοιχείων του λογαριασμού e-banking και το 62% για την υποκλοπή κωδικών που διατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα ή στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Ενας στους δύο Ελληνες δηλώνει πως ανησυχεί για ένα φαινόμενο που έχει επεκταθεί εσχάτως: Τους επιτήδειους που εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό σε υπολογιστές και ζητούν αμοιβή προκειμένου να το απεγκαταστήσουν.

Μπορεί να εμφανίζονται ανήσυχοι και μη επαρκώς ενημερωμένοι, αλλά μόλις ένας στους τέσσερις δήλωσε πως άλλαξε τον κωδικό του email του τον τελευταίο χρόνο και λιγότερο από το 25% δηλώνει πως άλλαξε τον κωδικό του e-banking του. Το 28% δήλωσε πως άλλαξε τον κωδικό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο (Facebook, Twitter, Instagram, κ.λπ.), ενώ μόλις το 5% άλλαξε τον τελευταίο χρόνο τους κωδικούς σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο ψωνίζει. Ακόμα χαμηλότερο (3%) είναι το ποσοστό όσων απάντησαν πως το τελευταίο δωδεκάμηνο άλλαξαν τον κωδικό σε κάποια υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε πως την τελευταία τριετία έλαβε πολλά (περισσότερα από τρία) μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικές κλήσεις από επιτήδειους που ήθελαν να του υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς πρόσβασης στον υπολογιστή ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες (μέσος όρος Ε.Ε. 63%). Το 9% δήλωσε πως την τελευταία τριετία διαπίστωσε πως υπήρχε κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή του περισσότερες από τρεις φορές.

Το 4% δήλωσε πως την τελευταία τριετία έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης με προϊόντα που αγόρασε μέσω Διαδικτύου και είτε δεν έφτασαν ποτέ, είτε ήταν απομιμήσεις, είτε δεν ήταν αυτό που αναφέρονταν στο ηλεκτρονικό κατάστημα. Το 95% των Ελλήνων δηλώνει πως δεν ήταν ποτέ θύμα τέτοιων πρακτικών, ενώ το 94% δήλωσε πως ουδέποτε του έκλεψαν τους κωδικούς στα κοινωνικά δίκτυα και το 99% πως ποτέ δεν έπεσε θύμα απάτης με τους κωδικούς του e-banking. Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ειδική υπηρεσία στην οποία μπορεί να καταγγείλει ένα ηλεκτρονικό έγκλημα ή απόπειρα απάτης. Το 2% των Ελλήνων υποστήριξε πως έχει καταγγείλει ένα τέτοιο έγκλημα στην αστυνομία ή άλλες αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v