Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αλλάζει το πλάνο για φόρους και εισφορές

Ταχύτερη μείωση εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους, βραδύτερη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις. Πώς αλλάζει τα δεδομένα το σενάριο που έβαλε στο τραπέζι ο Κ. Μητσοτάκης. Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης από το 2021.

Πώς αλλάζει το πλάνο για φόρους και εισφορές

Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρηματικών κερδών από το 28% στο 24% για το 2019 και έχει προαναγγείλει την περαιτέρω μείωσή του στο 20% φέτος. Το σχέδιο αυτό είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χθες (στον Alpha) ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους έναντι της νέας συνολικής μείωσης των συντελεστών φόρου για τις επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας παράλληλα κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2021, μετά την πρώτη μείωσή της φέτος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν αυτός ο οποίος εισηγήθηκε το μέτρο στον πρωθυπουργό αφού νωρίτερα είχε αφουγκραστεί τις σκέψεις της επιχειρηματικής κοινότητας και είχε μετρήσει τα κέρδη για την ελληνική οικονομία στα δύο εναλλακτικά σενάρια: δεύτερη μεγάλη μείωση τεσσάρων μονάδων στον φόρο για τις επιχειρήσεις, που ευνοεί επί της ουσίας μόνο όσους δηλώνουν κέρδη και σταδιακή μείωση των εισφορών όπως έχει εξαγγελθεί ή το αντίστροφο. Ο στόχος παραμένει, στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας, να έχει μειωθεί στο 20% ο συντελεστής φόρου για τις επιχειρήσεις, αλλά στο νέο σενάριο η μείωση από το 24% στο 20% θα γίνει μονάδα μονάδα. Στο 23% σε πρώτη φάση, στο 22% το επόμενο έτος, μέχρι να φτάσει στο 20%, χωρίς να αποκλείεται ταχύτερος βηματισμός εάν τα δημοσιονομικά περιθώρια το επιτρέψουν.

Αντίστροφα, η βήμα βήμα μείωση των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους, η οποία θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Ιούλιο (0,92 μονάδες η πρώτη μείωση, επιμεριζόμενη σε 0,48 για τους εργοδότες και 0,42% για τους εργαζόμενους), ώστε σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές έως το 2023 να έχουν μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες , πατάει «γκάζι». Η επιχειρηματική κοινότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνει το δεύτερο σενάριο. Η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στους σχεδιασμούς τους καθώς συρρικνώνει άμεσα το μισθολογικό κόστος.

Το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 24% στο 20% υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 2021 καθώς το νέο «ψαλίδι» θα είχε εφαρμογή στα φετινά κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, το αρχικό σενάριο σταδιακής μείωσης των εισφορών έχει πολλαπλάσιο δημοσιονομικό κόστος, περιορίζοντας τα περιθώρια για πλήρη αντιμετάθεση των δύο μέτρων (αντί για 4 μονάδες χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής το 2021, πέντε μονάδες μικρότερες εισφορές), εκτός και εάν προκύψει έξτρα δημοσιονομικός χώρος.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες την τετραετία 2020-2023, αρχής γενομένης 0,90 της ποσοστιαίας μονάδας από την 1η Ιουλίου 2020, με δημοσιονομικό κόστος 123 εκατ. ευρώ. Για το 2021 προβλεπόταν περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,09 ποσοστιαία μονάδα, με σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος 565 εκατ. ευρώ, το 2022 επιπλέον μείωση κατά 1,61 ποσοστιαία μονάδα με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 413 εκατ. ευρώ και το 2023 άλλο 1,3%, με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 374 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v