Τράπεζες: Το ράλι στα ακίνητα «ζεσταίνει» τους πλειστηριασμούς

Εκρηκτική αύξηση στις τιμές των ακινήτων, που θα οδηγήσει σε περισσότερους επιτυχημένους πλειστηριασμούς, βλέπουν οι τραπεζίτες. Συνολικά 55.929 πλειστηριασμοί έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα. Η κινητοποίηση των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Τράπεζες: Το ράλι στα ακίνητα «ζεσταίνει» τους πλειστηριασμούς

Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων ευνοεί την αναθέρμανση των πλειστηριασμών και, σε συνδυασμό με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον Μάιο και μετά, δημιουργείται πρόσφορο περιβάλλον προκειμένου οι τράπεζες να αυξήσουν αφενός τον όγκο των πλειστηριασμών, αφετέρου να ξεστοκάρουν τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων που θα προκληθεί από τα φορολογικά κίνητρα τα οποία νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για περισσότερους επιτυχημένους πλειστηριασμούς (σ.σ. στην παρούσα συγκυρία πάντως η αγορά ακινήτων έχει παγώσει λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων).

«Μέχρι και το προηγούμενο φθινόπωρο, 8 στα 10 ακίνητα που έβγαζαν οι τράπεζες στον πλειστηριασμό αγοράζονταν από τις ίδιες, καθώς δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον σε ικανοποιητικές τιμές», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και προσθέτει: «Παρά τη συγκράτηση στην άνοδο των τιμών που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019, εκτιμούμε ότι το 2020 η αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα είναι εκρηκτική σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση, γεγονός που θα επιταχύνει τους πλειστηριασμούς».

Χωρίς προστασία

Η κατάσταση στο μέτωπο των πλειστηριασμών αναμένεται να δυσκολέψει έτι περαιτέρω από τον Μάιο και μετά καθώς στα τέλη Απριλίου θα καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. «Από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έτσι όπως υπάρχει σήμερα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει ένα μικρό πλαίσιο μόνο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι ΑμεΑ, οι πολύτεκνοι κ.ά.», αναφέρει η ίδια πηγή και προσθέτει:

«Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που ετοιμάζεται και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες με τους δανειστές δεν προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Επομένως, το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και η ισχύς του λήγει στις 30 Απριλίου αποτελεί πραγματικά την τελευταία ευκαιρία».

Συνολικά 55.929 μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στο μεταξύ, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί από τράπεζες αλλά και από τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων 55.929 πλειστηριασμοί από τώρα μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένα καινούργιο ποιοτικό χαρακτηριστικό των αναρτημένων στην πλατφόρμα πλειστηριασμών είναι το γεγονός ότι κερδίζουν έδαφος οι εντολές από τις εταιρείες διαχείρισης σε σχέση με τις τράπεζες. Κι αυτό διότι μεγάλα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρουν ακίνητα ως εγγυήσεις έχουν είτε πουληθεί σε ξένα funds είτε οι τράπεζες έχουν αναθέσει τη διαχείρισή τους στις εν λόγω εταιρείες.

Ο ρόλος των εταιρειών θα ενισχυθεί και στο κομμάτι των πλειστηριασμών έτι περαιτέρω μέσα στο 2020 καθώς θα προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους έως 30 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v