Μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση της ζήτησης ζητούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου «να πιάσουν τόπο» οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούν για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στη σταθερή τηλεφωνία, αλλά και οι αντίστοιχες επενδύσεις για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή.
Οπως υποστήριξαν προ ημερών, στο συνέδριο Infocom World, οι διοικήσεις των εταιρειών, το σημερινό πρόγραμμα επιδότησης ευρυζωνικών συνδέσεων («κουπόνι») αφορά ελάχιστα νοικοκυριά, καθώς ενισχύει μόνο συνδέσεις άνω των 100 Mbps, που ακόμα ενδιαφέρουν μικρό ποσοστό καταναλωτών.
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης απάντησε πως ετοιμάζεται νέο πρόγραμμα επιδότησης ενώ εξετάζεται να μην απευθύνεται μόνο σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις. Εκτός, βέβαια, από τις επιδοτήσεις, όπως τόνισαν οι επικεφαλής των OTE, Vodafone και Wind, απαιτείται και ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο μέσω Διαδικτύου, ώστε να αυξηθεί και η χρήση του.
Ειδικά στον τομέα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δημοσίου, η χώρα μας έχει χάσει σημαντικό έδαφος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ διστακτικές παραμένουν και οι επιχειρήσεις, κυρίως εξαιτίας του μικρού μεγέθους. Οπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟTΕ Μιχ. Τσαμάζ, «όταν αυξηθούν οι ανάγκες συναλλαγών μέσα από το Διαδίκτυο, οι καταναλωτές θα έχουν απαιτήσεις για μεγαλύτερες ταχύτητες» και συνεπώς θα αποδώσουν και οι επενδύσεις σε νέα, ταχύτερα δίκτυα οπτικών ινών.
Μέχρι τα μέσα του 2020 θα βρίσκεται σε εξέλιξη το υφιστάμενο πρόγραμμα επιδότησης μόνο για νοικοκυριά («SFBB κουπόνι»). Το κουπόνι επιδοτεί διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας (άνω των 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης στο 1 Gbps) με 13 ευρώ τον μήνα, για μέγιστο διάστημα 24 μηνών, καθώς και με 48 ευρώ το εφάπαξ κόστος σύνδεσης.
Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως είναι σε εξέλιξη ο ανταγωνιστικός διάλογος με τους δέκα ομίλους που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον για το ΣΔΙΤ του Ultrafast Broadband και το τρίτο τρίμηνο του 2020 θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές. Στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους δρομολογούνται και οι διαγωνισμοί για το φάσμα συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει ένας ή δύο διαγωνισμοί παραχώρησης του φάσματος, αλλά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθάρισε πως θα σχεδιαστεί κατά τρόπο που «δεν θα στραγγίζει τους παρόχους», αλλά θα «δίνει κίνητρα για την ταχεία υλοποίηση των επενδύσεων» για την ανάπτυξη του δικτύου νέας γενιάς. «Εχουμε θέσει ως κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας. Θέλουμε η επένδυση για το 5G να έρθει και να κουμπώσει με τα υφιστάμενα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών, γι’ αυτό και κοιτάζουμε έναν άλλο τρόπο ώστε να φέρουμε πιο μπροστά τις επενδύσεις».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE Μιχάλης Τσαμάζ υποστήριξε, στην ίδια εκδήλωση, πως «εμείς έχουμε δεσμευτεί πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα επενδύσουμε ώστε να περάσουμε οπτικές ίνες από 1.000.000 κατοικίες. Στο τέλος της τετραετίας, το 25% των νοικοκυριών θα έχει δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με οπτική ίνα, που σημαίνει πως αν και οι άλλες εταιρείες κάνουν κάτι αντίστοιχο, τότε θα είμαστε αρκετά μπροστά». Ο ίδιος επισήμανε, όμως, πως «οι χρήσεις που θα φέρουν κάποια έσοδα και θα αιτιολογούν τις επενδύσεις είναι πολύ πίσω».
Ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδας, τόνισε πως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και μια ολόκληρη γενιά νέων υπηρεσιών «απαιτούν πολύ γρήγορα και πολύ αξιόπιστα δίκτυα. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και στη χώρα μας, ώστε να αναπτυχθούν αυτά τα δίκτυα. Χρειάζονται πολύ μεγάλες επενδύσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που δεν θα είμαστε ουραγοί αλλά πρωτοπόροι στην Ε.Ε. Αρα οι επενδύσεις που χρειάζονται σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία είναι μεγάλες, ενώ παράλληλα χρειάζεται πλαίσιο και συνθήκες ώστε να γίνουν γρήγορα. Είναι ιδιαίτερα θετικό πως μετά από 25 χρόνια φτάσαμε σε σημείο που έχουμε έναν καλό νόμο για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων. Και μας βάζει σε μια τροχιά ενόψει του πυκνού δικτύου 5G, ώστε να κάνουμε τις επενδύσεις. Βέβαια ο νόμος από την πράξη έχει απόσταση. Σήμερα η ΕΕΤΤ εκδίδει 100 άδειες για κεραίες τον μήνα, όταν χρειάζονται χιλιάδες αιτήσεις, που θα αυξηθούν περαιτέρω με την εφαρμογή του 5G».
Κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Hellas Νάσο Ζαρκαλή, «είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έχει βάλει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας τόσο ψηλά στις προτεραιότητες». Πρόσθεσε πως «δύο θέματα θα μας απασχολήσουν: Το ένα είναι οι υποδομές με την ολοκλήρωση των δικτύων τέταρτης γενιάς (4G) και η σοβαρή, λελογισμένη, είσοδος στο 5G και στη σταθερή με οπτικές ίνες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι. Θέλουμε να εφαρμοστεί γρήγορα ο νόμος για τις κεραίες κινητής και να βελτιωθεί το καθεστώς αδειοδοτήσεων σε σταθερή. Να δει η κυβέρνηση και άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των επενδύσεων σε υποδομές με βάση και παραδείγματα Ευρώπης». Και ο κ. Ζαρκαλής θεωρεί πως «ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ζήτησης».