Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί έκδοση 3μηνων εντόκων με αρνητικό επιτόκιο

Θετικό μήνυμα έστειλε η νέα έκδοση εντόκου από τον ΟΔΔΗΧ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,08% έναντι του -0,02% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,22 φορές.

Δεύτερη σερί έκδοση 3μηνων εντόκων με αρνητικό επιτόκιο

Συνεχίζεται το σερί των θετικών νέων από την αγορά ομολόγων, καθώς η Ελλάδα για δεύτερη φορά... πληρώνεται για να δανείσει τρίμηνα έντοκα, την ώρα που και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό.

Οπως γνωστοποίησε ο ΟΔΔΗΧ, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,08% έναντι του -0,02% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,22 φορές, έναντι 2,71 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,08%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.209 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,22 φορές. 

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, στις 12 μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Αποτελέσματα Δημοπρασίας

Εν τω μεταξύ, κατά μισή μονάδα βάσης υποχωρούσε νωρίτερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 1,21%, ενώ κατά 2,2 μονάδες βάσης του 5ετούς, που φτάνει στο 0,40%.

Οι παραπάνω εξελίξεις  έρχονται σε μια στιγμή που ξένοι αναλυτές διαβλέπουν την πιθανότητα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να υποχωρήσουν χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών. Η Capital Economics σε έκθεσή της επισημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει αυτό,  δεδομένης της συγκριτικά χαμηλής ανάπτυξης στην Ιταλία, της δυναμικής του χρέους και του μεγαλύτερου πολιτικού ρίσκου.

O οίκος σημειώνει ότι η ελληνική ανάπτυξη είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα από ό,τι στην Ιταλία και ότι η «ψαλίδα» αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω. Παράλληλα, το ελληνικό χρέος είναι σε πτωτική τροχιά, σε αντίθεση με αυτό της Ιταλίας, τη στιγμή που τα πολιτικά ρίσκα στη γειτονική χώρα ενισχύονται.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη που το spread των ιταλικών με τα ελληνικά ομόλογα μειώθηκε στις 12 μονάδες αυτή την εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η κρίση, με τον οίκο να θεωρεί ότι θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Η πρόβλεψη του οίκου είναι ότι το spread θα μηδενιστεί έως τα τέλη του έτους και θα καταστεί αρνητικό από το 2020, σημειώνοντας ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη κάτι τέτοιο να συμβεί νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v