Παρεμβάσεις αύξησης των εσόδων και περιστολής των δημοσίων δαπανών, χωρίς να επιστρατεύονται κλασικές παρεμβάσεις των προηγουμένων μνημονιακών ετών οι οποίες οδηγούσαν σε επιβαρύνσεις των φορολογουμένων ενσωματώνει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.
Οι παρεμβάσεις αφορούν , σύμφωνα με αρμόδιες πηγές σε «διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τη χρήση μέτρων αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει κινηθεί σε δύο μέτωπα για την συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.
Αφενός, μέσω της αναθεώρησης των ανωτάτων ορίων δαπανών – δαπάνες οι οποίες εγγράφονταν αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιούνταν τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να προκύπτουν υπερπλεονάσματα- «εξοικονομούνται» περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ το 2020.
Αφετέρου , τα spending reviews επεκτείνονται σε έσοδα και δαπάνες όλων των φορέων γενικής κυβέρνησης προκειμένου οι προϋπολογισμοί τους να «συμμαζευτούν».
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει προχωρήσει σε ανασχεδιασμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εκτέλεσή του το 2020 χωρίς την επανάληψη του φαινομένου των πολλών τελευταίων ετών όπου σχεδόν το μισό ΠΔΕ υλοποιούνταν τον Δεκέμβριο. Στην πλήρη εκτέλεση του ΠΔΕ ποντάρει πολλά η κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για φέτος βέβαια, θεωρείται δεδομένη για μια ακόμα χρονιά η υποεκτέλεση…
Κυβερνητική πηγή δηλώνει στο euro2day.gr με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο προϋπολογισμός του 2020 δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κενό έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, δεν ενσωματώνει πρόσθετα μέτρα και εμπεριέχει στο ακέραιο τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αρμοδίως διαμηνύεται επίσης ότι το 2020 , ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ καλύπτεται χωρίς τη χρήση των κερδών από ANFA’s και SMP’s . Η σχετική απόφαση εκταμίευσης, αναμένεται να ληφθεί τον Δεκέμβριο εφόσον έχει προηγηθεί μια θετική έκθεση των θεσμών στο τέλος Νοεμβρίου.
Στο μέτωπο των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης του επομένου έτους, ο πήχης αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές τίθεται μεταξύ 2,5% και 3%. Αναλυτές επισημαίνουν τη δυσκολία διατύπωσης ασφαλών προβλέψεων καθώς το διεθνές περιβάλλον μοιάζει με κινούμενη άμμο με μια σειρά αβεβαιοτήτων, μεταξύ των οποίων η επιβράδυνση στην ευρωζώνη, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Ε.Ε αλλά και το απολύτως θολό τοπίο σχετικά με το Brexit.
Φέτος, οι θεσμοί κατά πληροφορίες εκτιμούν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,7% ενώ αναλύσεις τις οποίες έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών από εγχώριους φορείς ανάλυσης θέτουν τον πήχη ακόμα και στο 1,65%.
Για το 2020, το σενάριο βάσης πάνω στο οποίο εργάζονταν κυβέρνηση και θεσμοί ανέφερε ρυθμό ανάπτυξης 2,3% με το μέγεθος αυτό να διευρύνεται περαιτέρω κατά τους κυβερνητικούς υπολογισμούς εξαιτίας των φορολογικών ελαφρύνσεων τις οποίες έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό.